Altruismul e asociat adesea cu standardele morale inalte, insa un studiu recent a aratat ca factorii de mediu, asa cum sunt culorile, de exemplu, pot avea un efect considerabil asupra dorintei noastre de a-i ajuta pe cei din jur.
Oamenii de stiinta stiu de ceva vreme, din experimentele facute pe subiecti din regnul animal, ca rosul sporeste agresivitatea, cel putin in cazul anumitor specii de pasari.
In 2013, cercetatorii au inceput sa investigheze daca la fel stau lucrurile si in cazul oamenilor, descoperind ca, dupa expunerea la culoarea rosie, subiectii erau mai predispusi sa ofere sume mai mari pe obiectele scoase la licitatii, afisand de asemenea un comportament mai agresiv.
Noul studiu, publicat de jurnalul Frontiers in Psychology, certifica faptul ca, intr-adevar, culorile ne pot modifica parte din comportament, schimband felul in care creierul nostru proceseaza informatia.
In cadrul acestuia, subiectii au fost expusi ori la culoarea rosie ori la cea albastra, dupa care au fost pusi sa parieze in cadrul unui joc. Din nou s-a demonstrat teoria testata si anterior. Apoi, subiectilor li s-au aratat fotografii cu copii din medii nefavorizate si li s-a cerut sa doneze bani pentru educatia lor, ei neavand acces la scoala.
Cei care fusesera expusi la albastru au fost mult mai dispusi sa doneze fata de cei expusi la rosu.
Studiul poate fi aplicat in viata de zi cu zi, fiind folosit mai mult albastrul in cadrul campaniilor de strangere de fonduri pentru cauze umanitare. Companiile care isi doresc insa ca clientii lor sa cheltuiasca mai mult se pot baza pe rosu.
Sursa:bzi.ro