Cum ne afectează dioxidul de carbon abilitățile cognitive

by Cristian Dobre

Dioxidul de carbon, al carui nivel e din ce in ce mai mare in aerul pe care-l respiram, in exterior, dar si interior, ne afecteaza pe toate fronturile. Vom avea de pierdut inclusiv din punct de vedere al abilitatilor cognitive, arata un studiu recent.

Pana la sfarsitul acestui secol, daca nu reusim sa luam masuri, deja vom fi avut de pierdut. Abilitatile noastre cognitive vor fi afectate cu siguranta, spun oamenii de stiinta citati de IFL Science.

Vom avea un nivel mare de dioxid de carbon in sange, ceea ce va face ca mai putin oxigen sa ajunga la creier, urmarile fiind o stare de somnolenta, anxietatea si o functie cognitiva scazuta.

Daca in prezent sunt 410 parti de dioxid de carbon la un million, cel mai mare nivel din ultimii 800.000 de ani, pana in 2100 se va ajunge la 930 de parti de dioxid de carbon dintr-un milion, daca nu se schimba nimic in ceea ce priveste emisiile.

Iar aceasta va fi situatia afara. In spatii inchise, se va ajunge la 1.400 de parti de dioxid de carbon dintr-un milion, ceva ce omul nu a mai experimentat vreodata.

Oamenii de stiinta de la University of Colorado Boulder sunt de parere ca un astfel de nivel de dioxid de carbon, in interior, e mai mult decat suficient sa ne afecteze functia cognitiva. Capacitatea de a lua decizii de baza va fi micsorata cu 25%, iar cea legata de gandirea strategica poate fi redusa cu 50%.

Deja se va putea vorbi despre o reducere substantiala a capacitatii cognitive, explica unul dintre autorii studiului, profesorul Anna Schapiro.

Vor fi afectate mai ales capacitatea de a lua decizii si de a face planuri, mai spune aceasta.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments