Transpiraţia excesivă, numită în termeni medicali hiperhidroză, poate fi o problemă destul frustrantă şi jenantă, iar simtomele, greu de gestionat. Stresul, oboseala, excesul de kilograme, căldura şi menopauza sunt factorii care favorizează transpiraţia în exces. Această neplăcere poate fi tratată şi cu remedii pe bază de plante.
Transpiraţia excesivă se produce când transpiri mai mult decât în mod obişnuit. Călura favorizează transpiraţia în exces, dar aceasta poate să apară şi când nu ai făcut efort şi nu ai stat în căldură. Printre simptomele comune ale hiperhidrozei se numără: transpiraţie excesivă a palmelor, axilelor şi a tălpilor, sudoraţia care survine imediat după ce te îmbraci, decolorarea pielii în zonele în care apare frecvent transpiraţia, cazuri recurente de picior de atlet (tinea pedis) şi alte tipuri de infecţii ale pielii.
Mulţi oameni aleg să încerce opţiuni naturale de tratament în locul celor medicale, care ori sunt prea scumpe, ori nu oferă rezultatul promis. Iată ce remedii pot fi de ajutor!
Leacuri cu schisandră
Chinezii folosesc fructele de schisandră pentru transpiraţia spontană, de obicei nocturnă. În magazinele naturiste, poţi găsi schisandră sub formă de pulbere, fructe uscate, ceaiuri şi capsule. Toate te pot ajuta la ameliorarea simptomelor de hiperhidroză. Este important să respecţi indicaţiile de administrare de pe ambalaj sau pe cele ale fitoterapeutului.
Ulei de arbore de ceai
Ca multe alte remedii naturiste pentru hiperhidroză, uleiul de arbore de ceai este un astringent natural şi ajută la reducerea bacteriilor care provoacă mirosul neplăcut. Dizolvă 5-7 picături de ulei de arbore de ceai în 30 ml apă, apoi adaugă soluţia într-un recipient cu dispozitiv de pulverizare. Foloseşte-o pe post de deodorant, de câte ori ai nevoie, pe parcursul zilei. Aceeaşi soluţie se poate aplica pentru transpiraţia picioarelor sau a mâinilor. Este important să porţi haine din bumbac.
Valeriana
Planta este benefică în reducerea anxietăţii, dar şi în ameliorarea simptomelor menopauzei, printre care şi transpiraţia spontană. Se poate administra sub formă de ceai sau de picături. Extractele pe bază de valeriană nu trebuie consumate împreună cu alte medicamente, în special cu sedative sau antihistamice.
Infuzie de salvie
Leacul ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi la reducerea transpiraţiei abundente prin spălături locale. Se prepară astfel: peste 1 lingură de frunze uscate de salvie se toarnă 1 cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Dacă ai nevoie de o cantitate mai mare, dublează proporţiile. Se menţine 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se aplică pe zonele afectate.
Muşeţel, sunătoare şi muguri de mesteacăn
Prepară un ceai din părţi egale (100 g) de muşetel, sunătoare şi muguri de mesteacăn. Macină plantele uscate într-o râşniţă, apoi, pulberea obţinută se infuzează 20 de minute în 2 căni de apă clocotită. Strecoară lichidul şi bea de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. Dacă gustul ţi se pare neplăcut, poţi adăuga puţină miere. Pentru un efect mai pronunţat, înainte de a consuma ceaiul, bea 1 pahar cu apă caldă.
Şi dieta poate ajuta
Pentru a reduce simptomele transpiraţiei în exces, este bine să fii atent şi la dietă.
Evită alimentele bogate în gluten, urmează un regim alimentar sărac în carbohidraţi, redu consumul de sare şi bea zilnic aproximativ 10 căni de apă.
Consumă alimente care ajută digestia: ardei gras, ţelină, castraveţi, grepfrut, verdeţuri, ulei de măsline şi pepene. Poţi încerca şi sucul din iarbă de grâu verde. De asemenea, poţi bea 1 pahar de apă amestecat cu 2 linguriţe de oţet de mere şi 1 linguriţă de miere pe stomacul gol.
Sursa: clicksanatate.ro
Facebook Comments