Mediul online este în continuă expansiune, iar cumpărăturile online au devenit din ce în ce mai accesibile și foarte mulți le preferă în defavoarea magazinelor fizice cu program bine definit și cozi la casă. Din acest motiv o afacere online poate avea succes în acest moment dacă este foarte bine gândită. Iar dacă ai deja un produs sau concept pe care vrei să îl vinzi, jumătate din problemă este deja rezolvată.
Pentru a deschide o afacere online ai nevoie de o firmă, un domeniu .ro sau .com înregistrat, un site prin intermediul căruia să vinzi acele produse și o sumă de bani pe care o vei investi în produse și marketing. Partea cea mai problematică este acea sumă de bani de care trebuie să dispui la început. Însă aceasta poate fi obținută inclusiv online, de site-uri precum credx.pl.
În primul rând, trebuie să concepi un plan de afaceri. Acesta trebuie să conțină o descriere amănunțită a produsului pe care vrei să îl vinzi, cheltuielile inițiale pentru deschiderea acestei afaceri, care sunt avantajele și dezavantajele produsului, particularitățile tipului de afacere, un plan de marketing care să includă cheltuielile, un plan operațional care va include o descriere a operațiunilor de zi cu zi și un plan financiar pe 6 sau 12 luni. Acest plan de afaceri va fi ghidul tău. Cu cât mai multă cercetare stă la baza acestuia, cu atât mai multe șanse de succes vei avea.
Este ideal dacă produsele pe care vrei să le vinzi sunt de calitate. Trebuie să iei în considerare faptul că pe internet cumpărătorul nu poate atinge sau mirosi ceea ce vinzi. Astfel, dacă produsele tale au defecte vor fi returnate, ceea ce te va duce la un faliment sigur. Dacă ți se pare că investiția inițială este prea mare, poți să începi cu mai puține produse și ulterior să mărești oferta.
Domeniul și numele site-ului trebuie să aibă legătură cu ceea ce vinzi. Acest lucru te va ajuta atunci când vei face o strategie de marketing. De asemenea, ar trebui să găsești un nume care nu este prea lung. Un domeniu despre care trebuie să citești este indexarea google, deoarece dacă ții cont de acest factor iar afacerea ta este printre primele afișate, vei avea vânzări mai multe.
Un lucru de care trebuie să ții cont este politica fiscală a zonei. Dacă ești patronul unei firme, ai numite obligații și drepturi. Este important să fii familiarizat cu ele înainte de a începe o afacere. Inclusiv comerțul online are anumite reglementări la noi în țară.
Deschiderea unei afaceri online nu este foarte complicată la noi în țară dacă ai deja produsul sau măcar conceptul produsului în minte. Partea financiară poate fi rezolvată foarte ușor cu un credit online care te va scuti de cozi și funcționari ai băncii care te vor agasa cu întrebările. Iar după ce faci un plan de afaceri care să îți ofere niște linii de ghidare, care va fi piatra de temelie a afacerii tale, poți să îți construiești un business solid online.