Cum îți arată organismul că ai glicemia mare

by Dana B.

De cele mai multe ori, avem tendinta de a asocia nivelul mare de zahar din sange cu diabetul, dar, in realitate, el poate fi declansat din mai multe cauze. Organismul ne comunica prin diverse semne, anumite simptome, faptul ca am putea suferi de o boala, semne pe care nu ar trebui sa le ignoram niciodata!

Este posibil sa ai glicemia mare atunci cand:

Iti este mereu foame

Acesta este un simptom comun si cu care se confrunta un numar mare de oameni, ceea ce inseamna ca in organism au avut loc niste modificari care ti-au afectat apetitul. Iar daca nivelul de zahar din sange este ridicat, acest lucru impiedica eliberarea glucozei in celule. Ca urmare, organismul nu are de unde sa produca energia de care avem nevoie si este obligat sa ceara in continuare alimente. Si asa apare senzatia de foame constanta.

Te simti foarte obosit/a

Cand ne simtim obositi, mereu dam vina pe munca sau pe alte probleme. Cu toate acestea, in realitate oboseala poate fi provocata de nivelul ridicat de zahar din sange. Senzatia de oboseala apare pentru ca organismul nu reuseste sa conserve si sa absoarba corect glucoza. Astfel, energia nu este utilizata eficient, iar celulele corpului nu primesc cantitatea de hrana de care au nevoie.

Urinezi frecvent

Daca nivelul de zahar din sange este ridicat, rinichii sunt afectati si ei incearca sa echilibreze concentratia de glucoza in sange si celule. Adica, organismul dizolva sangele in fluidul intracelular, incercand sa reduca concentratia de zahar. De aceea, simti nevoia sa te duci des la baie.

Slabesti

Ti s-a intamplat sa slabesti fara sa tii dieta sau sa faci modificari in alimentatie? Daca ai glicemia mare, s-ar putea sa slabesti intr-o perioada foarte scurta. Uite de ce slabesti: ca urmare a pierderii lichidelor din cauza urinarii frecvente, nu le vei mai retine, ceea ce duce la pierderea in greutate; iar cantitatile mari de urina cu niveluri ridicate de glucoza vor face corpul sa foloseasca mai multe calorii. Astfel, excesul de glucoza va fi eliminat.

Ai vederea incetosata

Daca uneori ai vederea incetosata, acest lucru poate fi si din cauza nivelului ridicat de zahar din sange. Vederea incetosata apare din cauza deshidratarii produsa de concentratia mare de glucoza. In plus, celulele ochilor se deformeaza si isi pierd capacitatea de a se focaliza corect.

Care sunt valorile normale ale glicemiei

Nivelul glicemiei difera in functie de foarte multi parametri: masurata dimineata, pe nemancate, glicemia normala este, la o persoana sanatoasa, cuprinsa intre 70 si 100 mg/dl. Glicemia reprezinta nivelul zaharului din sange. La o persoana sanatoasa, care nu sufera de diabet, glicemia normala este de 70-100 mg/dl (miligrame pe decilitru),
masurata dimineata, pe stomacul gol. In mod normal, dupa o masa, glicemia creste pana la cel mult 140 mg/dl, iar dupa aproximativ 2 ore va scadea din nou sub 100.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerata hiperglicemie, adica diabet. In schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl inseamna hipoglicemie, care se manifesta prin senzatie de slabiciune, foame brusca, ameteli, tremuraturi sau chiar lesin.

La diabetici, stabilirea glicemiei este un proces mult mai dificil. Monitorizarea corecta si constanta a nivelului zaharului din sange este esentiala in cazul persoanelor care sufera de diabet. In cazul unei cresteri foarte mari a glicemiei, daca nu se intervine rapid cu medicamente, bolnavul poate suferi complicatii grave.

 

Sursa: sanatatea.bzi.ro

Facebook Comments