Cum îți afectează ceața sănătatea

by Cristian Dobre

In esenta este doar „apa in aer”, dar, cu toate acestea, ceata iti afecteaza sanatatea? Specialistii in medicina respiratorie sustin ca acest lucru este posibil. Este adevarat, in anumite conditii. Descopera ce probleme de sanatate pot sa apara din cauza cetei si care persoane sunt mai expuse.

De cateva zile, Romania este invaluita de valuri de ceata care dispar abia spre orele pranzului. Stim cum totii ce efecte are ceata groasa asupra traficului, fie el rutier sau aerian. Dar stiai ca acest fenomen meteo iti afecteaza sanatatea? In teorie, ceata este un nor slab format dintr-o acumularea de molecule de apa. In esenta, este doar „apa in aer”. Si atunci cum niste picaturi minusule de apa din aer ne-ar putea imbolnavi?

Conditii in care ceata iti afecteaza sanatatea

Problema este in orase mai ales, pentru ca ceata nu contine doar apa. „Ceata in sine nu se stie ca ar avea efecte adverse asupra sanatatii”, sustine dr. Sandeep Pargi, un specialist in medicina respiratorie. Cu toate acestea, smogul sau ceata care se amesteca cu fumul si alti poluanti din aer este ceea ce provoaca sau declanseaza probleme de sanatate.

Ceata apare de obicei in acelasi timp in care majoritatea oamenilor se deplaseaza la serviciu. Astfel, riscul de a se amesteca cu poluanti sau substante toxice iritante emise de vehicule este mare. Acest amestec poate fi daunator, mai ales prentru anumite categorii de persoane.

Persoane cu risc ridicat de a se imbolnavi in conditii de ceata

Orice persoana mai mica de 14 ani este inclusa la categorii cu risc ridicat de imbolnavire in conditii de ceata sau fum. Practic, copiii si adolescentii sunt cei mai expusi. Alte persoane cu risc ridicat includ pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), bolnavii de astm, fumatorii, persoane cu boli cardiace si persoanele predispuse la alergii.

Ce putem face pentru a ramane sanatosi

Potrivit Dr. Pargi, persoanele cu risc ridicat ar trebui, pe cat posibil, sa nu iasa in conditii de ceata. Cu toate acestea, daca acest lucru nu este posibil, purtati masti cu filtru. Acestea pot fi procurate din farmacii si magazine care comercializeaza echipamente medicale. „Daca simti ca te imbolnavesti este posibil sa nu fie doar ceata. Poate fi o combinatie de alergeni din ceata, temperaturi mai reci, virusuri din mediu si alti factori”, a incheiat dr. Pargi.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate