Subțierea părului: cauze și factori de risc
Conform American Academy of Dermatology (AAD), este normal să pierdem, în medie, între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Părul pierdut va fi înlocuit de fire noi, care vor crește din aceiași foliculi. Cu trecerea timpului, însă, anumiți foliculi încetează să mai producă fire noi de păr, iar firul, în sine, devine mai subțire. De asemenea, părul poate începe să se decoloreze. Motivele reale de îngrijorare apar atunci când se pierd cantități semnificative de păr, iar aspectul general al părului este tern și fragil.
Factorii genetici
Există un tipar masculin și unul feminin de calviție, cu manifestări diferite, însă ambele se află sub umbrela alopeciei androgenetice, care este cauzată de factori genetici și hormonali. Alopecia androgenetică este una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii și subțierii părului, afectând aproximativ 50 milioane de bărbați și 30 milioane de femei, numai în Statele Unite. Incidența crește odată cu înaintarea în vârstă, așadar, cele mai frecvente cazuri apar la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult. La femei debutează, de regulă, odată cu instalarea menopauzei. De asemenea, alopecia androgenetică apare, adesea, atunci când există istoric de calviție în familie.
Regimul alimentar
Organismul are nevoie de nutrienți pentru a crea fire noi și a menține foliculii sănătoși. Proteinele, vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a foliculilor de păr, în timp ce o dietă săracă în nutrienți poate favoriza pierderea unui volum mai mare de fire de păr decât cel normal. Mai mult, o dietă sănătoasă poate preveni uscăciunea părului, despicarea vârfurilor și chiar apariția mătreței.
Deficiența de vitamina D
Vitamina D stimulează foliculii de păr, ceea ce determină o podoabă capilară bogată, prin urmare, lipsa vitaminei D declanșează efectul opus, adică un păr subțire, tern și fragil.
Stresul
Perioadele îndelungate de stres puternic pot determina subțierea și căderea părului. Acest fenomen poartă numele în limba engleză de telogen effluvium și este o cauză frecventă a stresului intens exercitat asupra organismului. De regulă, odată ce perioada de stres a trecut, părul își recapătă strălucirea și vigoarea.
Tratamente naturiste pentru un păr puternic
Deși există numeroase tratamente medicamentoase care rezolvă problema căderii și a subțierii părului, atunci când fenomenul este minor, sau când cauzele sunt generate de stres, putem face apel la tratamente naturiste, care pot fi aproape la fel de eficiente.
Mască din ulei de cocos și zeamă de lămâie
Această combinație este deosebit de benefică pentru sănătatea părului, deoarece reprezintă o sursă bogată de aminoacizi, minerale, acizi grași și emolienți. Aveți nevoie de 4 linguri de ulei de cocos și de 2 lingurițe de zeamă de lămâie. Acestea se amestecă bine, după care se aplică pe scalp, prin mișcări circulare, timp de 3-4 minute. Se lasă să acționeze preț de o oră, după care se poate clăti.
Această mască poate fi repetată de 3 ori pe săptămână, pentru a obține rezultate cât mai bune.
Mască din ulei de ricin și miere de albine
Uleiul de ricin este, deja, binecunoscut pentru proprietățile sale regenerante, iar, folosit pe termen lung, poate aduce îmbunătățiri vizibile ale părului. Acizii grași din compoziția sa hrănesc firele de păr fragilizate, în timp ce nutrienții din mierea de albine întăresc firul de păr de la rădăcină. Așadar, se amestecă 5-6 linguri de ulei de ricin cu 3 linguri de miere de albină și se amestecă bine, până se formează o pastă densă. Apoi, se umezește părul și se aplică masca, de la rădăcină spre lungimi. Se acoperă părul cu un prosop, preferabil din microfibră, și se lasă să acționeze timp de 40 de minute, după care se spală părul, conform rutinei obișnuite. Și această mască poate fi repetată de câteva ori pe săptămână, pentru rezultate optime.
Sursa: doc.ro