Cum îi protejăm pe vârstnici în timpul pandemiei

by Cristian Dobre

Pericolul infectării cu coronavirus există indiferent de vârstă, însă persoanele de peste 65 de ani au un risc mai mare de a face o formă gravă de COVID-19. Cum poate fi protejată această categorie socială?

Primele măsuri pentru protejarea persoanelor în vârstă au fost luate la nivel național. Prin Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, circulația persoanelor cu vârste de peste 65 de ani în exteriorul locuinței sau al gospodăriei este permisă doar în intervalul 11.00 – 13.00, pentru necesități de bază ale lor și ale animalelor de companie, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, pentru îngrijirea sau însoțirea unui minor, pentru asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie.

De asemenea, vârstnicii pot face deplasări scurte, în apropierea gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie. Circulația persoanelor de peste 65 de ani, în afara gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Ulterior, prin Ordonanța Militară nr. 4 din 29.03.2020, au fost aduse clarificări prevederilor impuse de Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020 persoanelor cu vârste peste 65 de ani, în sensul că acestea pot părăsi domiciliul și în afara orelor 11.00 – 13.00 pentru a putea beneficia de servicii medicale și, de asemenea, între orele 20.00 – 21.00 pentru plimbarea animalelor de companie.

Cu toate acestea, seniorii care nu se pot deplasa deloc sau cei care vor să-și ia măsuri suplimentare de precauție au nevoie de ajutor din afară, din partea familiei, a prietenilor, a autorităților sau a voluntarilor pentru a obține cele necesare situației de izolare (mâncare, produse de îngrijire, medicamente etc.). Ce putem face, dacă suntem în situația de a aproviziona persoane vârstnice, pentru a le proteja de infectarea cu noul coronavirus?

În primă fază, e bine să luăm în calcul serviciile online. Alimente, medicamente și produse de curățare, dezinfectare și îngrijire personală pot fi comandate de pe internet și redirecționate spre adresa persoanei vârstnice pe care vrem să o ajutăm. E bine să o sfătuim telefonic ca, atunci când preia cutia de la curier, să poarte mănuși și mască. Dacă nu are aceste elemente de protecție, va aștepta ca reprezentantul firmei de curierat să lase cutia în fața ușii, iar după plecarea acestuia o va aduce în interior.

După deschiderea cutiei și scoterea produselor, acestea vor fi spălate cu apă și săpun (fructe, legume etc.) sau dezinfectate cu alcool sanitar (produse ambalate în plastic sau metal) și apoi depozitate la locurile lor. Ce nu se poate dezinfecta, se va lăsa deoparte pentru câteva zile, fără a mai atinge produsele respective. Apoi, persoana se va spăla bine pe mâini cu apă și săpun, timp de aproximativ 30-40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde.

Dacă mergem personal să aprovizionăm persoane vârstnice, fie din familie, dintre prieteni sau necunoscuți, va trebui să avem grijă atât de sănătatea noastră, cât și de a lor. Când plecăm de acasă pentru a face cumpărăturile, e indicat să ne punem mască și, pe cât posibil, mănuși. După efectuarea cumpărăturilor, vom anunța destinatarul în momentul în care ajungem la ușa apartamentului sau la poarta gospodăriei.

Vom lăsa toate sacoșele jos și ne vom îndepărta la aproximativ 2 metri când persoana iese din casă sau din curte. Nu vom atinge în niciun fel destinatarul (îmbrățișări, strângeri de mână etc.) și îl vom sfătui ca, odată ce își duce înăuntru cumpărăturile, să urmeze recomandările de mai sus pentru dezinfectare. Dacă avem de luat bani cash de la persoana pe care am aprovizionat-o, o vom ruga să ni-i înmâneze de la distanța maximă de apropiere sau să îi lase pe un pervaz, pe o bancă la poartă etc.

Și nu în cele din urmă trebuie să avem în vedere că pentru a efectua aceste lucruri este necesar ca la părăsirea domiciliului nostru să avem la noi Declarația pe proprie răspundere completată, datată și semnată conform cerințelor legale în vigoare.

Și păstarea unei stări bune de sănătate mentală este crucială în aceste momente. Pentru a proteja vârstnicii de efectele nedorite ale anxietății și panicii, trebuie să ținem legătura cu ei telefonic sau prin apeluri video, să le ridicăm moralul pentru a nu intra în panică, dar și să îi încurajăm să rămână la domiciliu, să nu iasă la discuții cu vecinii și să ne ceară sprijinul dacă au nevoie de ceva.

Pentru problemele curente de sănătate cu care se confruntă, seniorii trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie. De asemenea, persoanele cu vârste de peste 65 de ani trebuie încurajate ca, dacă prezintă urgențe medicale, să sune la numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță.

Dacă te numeri printre vârstnicii care nu au pe nimeni, e indicat să suni la Telefonul vârstnicului 0800.460.001, o linie gratuită, unde poți plasa comenzi cu livrare la domiciliu și poți solicita sprijin emoțional pentru a trece cu bine prin această perioadă.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments