Pregatirile de Sarbatori pot fi stresante si obositoare, de aceea trebuie sa stii cand sa spui “stop” si sa folosesti trucuri la indemana pentru a-ti induce o stare placuta, de relaxare, fara de care nu poti avea Sarbatori linistite. Uleiurile esentiale sunt solutii ieftine si foarte eficente pe care le poti folosi in acest scop.
Potrivit medicului de medicina integrativa Yufang Lin de la Centrul de Medicina integrativa din Cleveland, uleiurile esentiale isi produc efectul benefic prin inhalare, dar si prin aplicarea pe corp, prin masaj. Ele ofera dublu beneficiu, atat corpului, cat si mintii. Pentru a fi inhalate, uleiurile esentiale se plaseaza in incaperi, in recipiente micute astfel incat sa li se simta mirosul, sau in difuzoare speciale.
Cateva picaturi puse piele, in loc deparfum, au acelasi efect relaxant asupra organismului pentru ca le poti simti aroma pe intreaga durata a zilei. Daca vrei sa te relaxezi la final de zi, atunci o idee buna este sa presari uleiurile esentiale in cada si sa te bucuri de un ritual spa la tine acasa.
“Mirosul este o modalitate foarte rapida de a schimba stare cuiva, de a reduce anxietatea si de a obtine relaxarea”, sustine Dr. Lin. Folosirea uleiurilor esentiale pentru a echilibra emotiile este din ce in ce mai studiata si aromaterapia se dovedeste de ajutor in indepartarea stresului, cateva dintre arome fiind mai eficiente decat altele in obtinerea starii de relaxare. Potrivit Dr.Lin, in studiile efectuate pana in prezent s-a dovedit ca in topul peferintelor sunt urmatoarele arome: lavanda, bergamota, portocala.
Dupa aceste trei arome, in topul preferintelor urmeaza mirul si trandafirul. Persoanele carele miros declaraca se simt mai calimi si mai relaxati, dar preferintele sunt sibiective, si fiecare dintre noi poate avea arome preferate, diferite de acestea.
Exista efecte secundare nedorite?
Un pericoleste acela alalergiilor. Daca esti o persoana cu sensibilitatein aceasta directie, este posibil ca uleiurile esentiale sa-ti declanseze o cria alergica. Pe de alta parte, exista uleiuri care trebuie folosite cu precautie. De exemplu, uleiurile eesentiale trebuie dizolvate in apa inainte de a fi folosite pe piele, ca masura de precautie. Asta si pentru ca o multime de uleiuri esentiale sunt benefice in cantitati mici, dar in cantitati mari devin nocive. “uleiul esential de cei verde si cel de eucalipt, folsosite pentru efectul lor antimicrobian sunt foarte eficiente, dar in cantitati mari pot genera afectarea ficatului”, explica Dr. Lin.
De asemenea, specialistul atrage atentia asupra faptului ca uleiurile esentiale nu pot fi ingerate fara recomandarea unui medic specialist de medicina integrativa sau de medicina naturista si recomanda precautie in utilizarea acestora in incaperile in care se afla copii mici, batrani, femei insarcinate si animale, pentru ca aceste categorii sunt expuse la riscuri mai mari privind posibila toxicitate a aromelor.
Sursa: clicksanatate.ro