Fiecare dintre noi poate experimenta la un moment dat simptome specifice unui atac de panica. Fie ca apare în contextul unor evenimente stresante, fie din cauza exacerbarii unor sentimente precum teama, cel mai important lucru este sa constientizezi ce ti se întampla si sa gasesti resurse interioare pentru a depasi acest episod. Atacul de panica poate aparea oricand si se manifesta prin simptome precum dificultate de respiratie, ameteala, batai rapide ale inimii, senzatie de nod în gat. Persoanele care sufera un astfel de atac au sentimentul ca se va întampla ceva înspaimantator, au teama de moarte iminenta si de pierdere a controlului. Atacul de panica poate surveni în urma unor interpretari exagerate ale unor simptome fizice, astfel ca persoana afectata tinde sa caute o cauza biologica a starilor pe care le traieste.
S-a dovedit stiintific ca atacurile de panica pot fi determinate de situatii percepute de persoana ca fiind traumatizante. Acestea pot fi declansate de anumite conditii de sanatate, de consumul anumitor substante, de stari emotionale intense sau pot avea o cauza necunoscuta. Daca sunteti capabili sa va controlati respiratia, aceasta poate reduce simptomele de panica în timpul unui atac. Concentrati-va asupra ei! Numarati pana la patru cand inspirati, tineti aerul în plamani o secunda, apoi expirati numarand iar pana la patru.
Constientizati ca aveti un atac de panica. Constientizati faptul ca aveti un atac de panica si încercati sa va ganditi la faptul ca acest lucru este temporar, ca va trece de îndata ce va veti calma si ca sunteti în regula. Scoateti-va din minte ideea precum ca veti muri, acesta fiind unul dintre simptomele specifice atacului de panica. Faptul ca va constientizati atacul de panica va va permite sa va concentrati asupra altor tehnici de reducere a simptomelor.
Focusati-va atentia pe un obiect. Alegeti un obiect din apropierea voastra si nu va mutati privirea în alta parte. Încercati sa faceti abstractie de senzatiile pe care le simtiti atunci cand se instaleaza atacul de panica. Spre exemplu, este posibil sa observati cum acel lucru se misca sau îsi modifica forma. Tot ce trebuie sa faceti este sa studiati obiectul pe care îl aveti în fata, sa va concentrati toata energia asupra sa, iar simptomele atacului de panica vor începe sa dispara.
Imaginati-va locul unde ati vrea sa fiti. Care este cel mai relaxant loc din lume în care ati vrea sa fiti? Imaginati-va ca sunteti acolo si încercati sa va concentrati pe detalii. Acel loc ar trebui sa fie unul linistit, calm si relaxant, nu unul aglomerat. Si lavanda este cunoscuta ca fiind linistitoare, asa ca, daca o aveti la îndemana, indicat ar fi sa o mirositi. Acest lucru va poate ajuta sa va relaxati. Daca nu aveti lavanda prin apropiere, o alternativa în acest sens ar fi ceaiul de musetel.
Sursa: sanatate.bzi.ro