Cum deosebim răceala de alergie

by Cristian Dobre

Răceală sau alergie? Cum le deosebești

Ai secreții nazale și strănuți? E posibil să fie vorba de răceală. Însă trebuie să știi că aceste manifestări apar și în alergie, de aceea este necesar să le diferențiezi.

Atât alergiile, cât și răcelile afectează deopotrivă copiii și adulții. În timp ce adulții pot trece prin două-trei episoade de răceală de-a lungul anului, copiii se pot confrunta cu ea chiar mai des. Alergiile, de asemenea, sunt foarte răspândite.

Însă, deși simptomele lor sunt asemănătoare, răcelile și alergiile nu sunt același lucru, având cauze diferite. Variații în istoricul afecțiunilor și durata simptomelor oferă adesea indicii despre boala care este prezentă de fapt.

Care sunt asemănările dintre răceală și alergie

Răceala și alergiile au anumite simptome comune, de exemplu, amândouă afectează sistemul respirator. Alte simptome comune sunt:

 

  • Secrețiile nazale
  • Congestia nazală
  • Tusea
  • Strănutul
  • Conjunctivita

Cum faci diferența între răceală și alergie

Anumite întrebări te pot ajuta să stabilești dacă simptomele pe care le ai sunt de răceală sau de alergie.

Cât de repede au apărut simptomele? Când ești răcit, simptomele tind să apară treptat, de-a lungul a unei zile sau a două zile. Dacă acestea apar brusc, din senin, cel mai probabil e vorba de o alergie.
Cât timp au fost prezente simptomele? În cazul unei răceli, simptomele țin de obicei o săptămână, cel mult două. În cazul unei alergii, acestea durează atâta vreme cât persoana este expusă la alergenul respectiv.
Simptomele apar regulat, pot fi prevăzute? Dacă simptomele apar în aceeași perioadă în fiecare an, pot fi cauzate de alergiile de sezon.
Printre simptome se numără ochii apoși și iritați sau eczemele? Anumite simptome, precum acestea, tind să apară mai frecvent în caz de alergie decât de răceală.
De asemenea, dacă apar durerile de gât, febra și durerile musculare, acestea sunt asociate cu răceala, nu cu alergiile.

Care sunt cauzele răcelii și alergiei

Pentru a face diferența între răceală și alergie, e de ajutor și înțelegerea cauzelor acestor afecțiuni. Există peste 200 de subtipuri de virusuri care pot cauza o răceală, aceasta fiind transmisă prin mici picături de salivă care sunt expulzate când o persoană bolnavă tușește sau strănută. Deși răcelile apar mai ale iarna, ele pot fi contractate în orice perioadă a anului.

O alergie nu este cauzată de un virus și nu este contagioasă. Alergia apare când sistemul imunitar reacționează exagerat la o substanță care în mod normal e inofensivă, tratând-o ca și cum ar fi periculoasă. Organismul eliberează compuși care combat ceea ce percep ca fiind periculos pentru corp, unul dintre compuși fiind histamina. Rolul acesteia este în general de a proteja corpul, însă tot ea cauzează multe dintre simptomele alergiilor.

Tratamentele pentru răceală și alergie sunt diferite

Deși unele medicamente funcționează pentru a trata ambele afecțiuni, există mai multe diferențe când e vorba de soluțiile de terapie pentru aceste probleme de sănătate.

În prezent, nu există o soluție care să vindece răceala. Tratamentul pentru această afecțiune prevede, de obicei, odihnă, hidratare suplimentară și folosirea unui umidificator pentru a scădea congestia. Totuși, anumite medicamente care pot fi cumpărate fără rețetă atenuează simptomele răcelii, care să descongestioneze sinusurile și să elimine neplăcerile provocate de durerea de gât sau de mușchi.

Prevenția este o parte importantă a tratamentului alergiilor. Odată ce alergenul a fost identificat, persoana afectată este sfătuită să-l evite. Când evitarea nu este posibilă, tratamentul se face prin metode care diferă în general de cele folosite pentru răceală.
Antihistaminicele, sub formă de pilule sau spray nazal, pot reduce simptomele alergiei (mâncărimea, ochii apoși, strănutul și secrețiile nazale). De asemenea, uneori sunt recomandate spray-uri cu corticosteroizi, care să scadă inflamația și să reducă congestia. Pentru a controla alergiile pe termen lung pot fi recomandate și injecțiile (practic, persoana primește doze mici de alergen la intervale regulate de-a lungul mai multor luni).

Scopul tratării alergiilor este de a obișnui corpul cu alergenii care cauzează simptomele. În timp, pe măsură ce corpul își dezvoltă o toleranță la acel alergen, simptomele încep să pălească.

Pentru că nu e mereu simplu să faci diferența între răceală și alergie, e bine să ceri sfatul medicului. Mergi la un consult medical mai ales dacă simptomele pe care le ai durează mai mult de două săptămâni. Medicul identifică alergiile prin teste cutanate și poate astfel să recomande tratamentul potrivit.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments