Odata cu sosirea iernii, suntem nevoiti sa apelam mai des la preparatele naturale, fie ele de preventie sau curative pentru a face fata infectiilor respiratorii. Siropul de mai jos ar trebui sa nu va lipseasca, intrucat va ajuta sa treceti mai usor peste o raceala. Este un sirop de tuse natural, eficient atat in cazul adultilor, cat si al copiilor. Calmeaza repede tusea si reduce durerile de gat. Iata de ce aveti nevoie:
Ingrediente
1 ceapa
aproximativ 200 g miere de albine (netratata termic)
200 ml apa
50 g ghimbir proaspat
2 lingurite patlagina
2 lingurite radacina de nalba-mare
1 lingurita cuisoare intregi sau macinate
1 lingurita busuioc
zeama de la 1/2 de lamaie
Optional:
1 lingurita muguri de brad
1 lingurita cimbrisor
Mod de preparare
Ceapa si ghimbirul se curata de coaja si se spala bine, dupa care, impreuna cu cuisoarele, se maruntesc cateva secunde la robot. Pasta obtinuta se toarna intr-o oala de inox, se adauga apa si se pune la fiert la foc mic, amestecand frecvent, pana da in clocot – aproximativ 20 de minute.
Amestecul de plante medicinale uscate, alese pentru proprietatile lor antimicrobiene, antiinflamatorii si calmante ale aparatul respirator, se adauga dupa ce stingeti focul, in fiertura inca fierbinte. Se omogenizeaza bine, se acopera cu un capac si se lasa la infuzat pentru aproximativ o ora.
Dupa ce s-a racit, strecurati compozitia printr-o sita groasa. Va iesi o pasta destul de groasa, mai ales daca adaugati toate plantele sugerate. Presati foarte bine plantele pentru a extrage cat mai mult din substantele active valoroase.
Veti obtine aproximativ 200 ml de lichid. Trebuie cantarit pentru ca va fi combinat cu cantitatea echivalenta de miere raw (suc brut:miere, 1:1). Adaugati si sucul de lamaie si omogenizati cu mixerul.
Siropul astfel obtinut se imbuteliaza si se pastreaza la frigider. Doza este de o lingurita la copii (> 1 an, datorita mierii din compozitie) si o lingura la adulti, dupa caz. La primele simptome se poate administra cate o doza si la o jumatate de ora, luata incet, incat sa alunece usor si sa badijoneze gatul. Gustul este placut, dulce si foarte condimentat, pregnant de cuisoare si ghimbir.
Sursa: sanatate.bzi.ro