Aşezăm în fiecare zi masa. Fie că dejunăm singuri, cu familia sau organizăm o masă festivă, sunt câteva reguli de care ar trebui să ţinem cont atunci când aşezăm masa.
Nu ţin doar de etichetă, ci şi de confortul în timpul mesei. Nu uita că, înainte de toate, ambientul trebuie să fie unul cât mai plăcut.
Tacâmurile: furculiţa va sta în partea stânga, iar cuţitul şi lingura în partea dreaptă, cu faţa în sus.
Farfuria suport: aceasta nu se debarasează, ci rămâne pe masă pe tot parcursul dejunului.
Pâinea: ideal ar fi să fie pusă în platouri mici, în stânga fiecărei persoane de la masă.
Faţa de masă: călcată corect şi obligatoriu pusă pe masă înaintea sosirii invitaţilor.
Micile detalii
Acestea fac diferenţa. Ţine minte că şerveţelele se aşază în partea dreaptă, pliate în două, sub forma unui triunghi. Paharele se vor aşeza în faţa farfuriei, în următoarea ordine: paharul de apă, paharul de vin, paharul de vin alb. Sticlele nu se vor lăsa pe masă.
Aşază masa în funcţie de ocazie
Sigur că masa de Crăciun e diferită faţă de cea de Paşte sau de la o zi de naştere. Detaliile şi decoraţiunile diferă, la fel şi cromatica aleasă.
Nu supraîncărca masa!
Oricât de gospodină ai fi, pasionată de decoraţiuni sau oricât de bogat ar fi meniul, mare grijă la toate obiectele de pe masă. Un loc prea aglomerat este un loc inconfortabil.
Exista 4 moduri sau stiluri în care se poate aşeza masa, în funcţie de ocazie:
- stilul formal
- stilul informal
- de bază
- de tip bufet
Alegerea modului de aşezare a mesei şi de servire pentru evenimentul tău va depinde de mai mulţi factori, printre care:
- formalitatea evenimentului
- cât de multe feluri de mâncare urmează să fie servite
- cum vor fi servite preparatele.
Astfel, vei dori să alegi un stil de a aşeza masa care le va oferi invitaţilor tăi cea mai bună experienţă la evenimentul pe care îl găzduieşti. Fiecare dintre cele 4 stiluri are propriile reguli şi include diferite componente, printre care tacâmurile, paharele şi farfuriile.
Reguli generale pentru aşezarea mesei
Specialiştii spun că există câteva reguli generale care se aplică pentru fiecare stil de aşezare a mesei:
- Tacâmurile – pentru început, acestea sunt aşezate în ordinea în care sunt folosite, iar primele care se folosesc sunt aşezate pe masă, spre exterior.
- Furculiţele – acestea sunt de obicei aşezate în partea stângă a farfuriei principale pentru servire. Excepţie face furculiţa pentru desert, care este aşezată deasupra farfuriei (nu pe farfurie).
- Cuţitele – sunt întotdeauna aşezate în partea dreaptă a farfuriei, cu partea cu tăişul orientată spre farfurie. Excepţie face cuţitul pentru unt, care este pus pe farfurioara cu unt.
- Lingurile – sunt, de regulă, aşezate în partea dreaptă a farfuriei. Excepţie face linguriţa pentru desert, care este aşezată direct pe farfuria pe care este servit preparatul dulce.
- Plasarea – toate tacâmurile ar trebui aşezate cam la 2,5 cm distanţă de la marginea mesei şi aliniate în mod uniform în partea de jos.
- Aşază pe masă doar ceea ce foloseşti – regula este să aşezi doar tacâmurile care vor fi folosite în timpul mesei. Dacă nu există supă în meniu, nu ai de ce să pui pe masă o lingură pentru supă.
Ce trebuie să reţii dacă organizezi o masă informală
Stilul informal de servire a mesei este, probabil, cel mai folosit. Este o opţiune grozavă şi pentru nunţile relaxate (casual), pentru petrecerile de seară (când serveşti cina) sau pentru orice ocazie care necesită să te aranjezi frumos, fără a fi însă prea formală.
Există diferenţe subtile între stilul formal şi cel informal de aşezare a mesei. Există mai puţine tacâmuri folosite daca aranjezi masa într-un stil informal, precum şi mai puţine pahare. De asemenea, s-ar putea să nu fie nevoie de o farfurioară pentru unt.
Pe masa aranjată în stil informal se află o farfurie mare, pe care vor fi aşezate celelalte farfurii cu preparatele servite, şerveţelul de pânză, meniul (dacă e cazul), furculiţa pentru salată, furculiţa pentru cină, lingura pentru supă, cuţitul, cuţitul pentru salată, o linguriţă pentru desert, un pahar pentru apă şi un pahar pentru vin.
- În centru, se află farfuria cea mare, peste care este aşezat şerveţelul şi meniul, dacă e cazul.
- În partea stângă a farfuriei, vei aşeza furculiţa de salată şi furculiţa pentru preparatul de la cină.
- În partea dreaptă vei aşeza lingura pentru supă, cuţitul pentru salată şi cuţitul pentru preparatele de la cină.
- Deasupra farfuriei (nu în farfurie, ci pe direcţia orei 12), se vor pune linguriţa pentru desert, paharul cu apă şi paharul cu vin.
Sursa: doc.ro