Stresul „alimenteaza” tumorile canceroase prin declansarea unei gene care permite bolii sa se raspandeasca, potrivit unui nou studiu. Descoperirea ar putea ajuta la crearea unor medicamente care sa tinteasca gena si sa impiedice raspandirea cancerului in organism. Stresul a fost de mult timp asociat cu diferite forme ale bolii inclusiv cancerul mamar si cel de prostata, insa motivul a ramas un mister.
Acum, o echipa de cercetatori Ohio State University afirma ca propriul nostru organism ajuta cancerul sa se raspandeasca, activand o gena importanta numita ATF3, (ce joasca rolul unui fel de “comutator central”), gena care se activeaza ca raspuns la stres, in toate tipurile de celule din organism.
In mod obisnuit, celulele normale sau cele din tumorile benigne sufera o moarte celulara programata – un proces biologic normal – in cazul in care sunt afectate in mod ireparabil. insa celulele canceroase reusesc cumva sa faca celulele imunitare care se acumuleaza la locul tumorii sa exprime gena ATF3 care, printr-un mecanism inca insuficient cunoscut, stimuleaza celule imunitare sa se comporte aberant si sa permita celulelor canceroase sa „evadeze” si sa ajunga si in alte locuri din organism. Cu alte cuvinte, activarea acestei gene stimuleaza metastazarea eficienta a cancerului.
Studiile cercetatorilor de la Ohio State University au aratat ca exprimarea genei ATF3 in celulele imunitare a inrautatit evolutia bolii la 300 de paciente cu cancer mamar. Apoi, experimente pe soareci de laborator cu acelasi tip de cancer au aratat ca, la soarecii carora le lipsea aceasta gena, raspandirea celulelor canceroase de la glanda mamara la plamani era mai putin rapida, comparativ cu soarecii la care se exprima gena ATF3.
Sursa: sanatatea.bzi.ro