Mierea este un produs usor de falsificat, cea mai uzata tehnica fiind cea a amestecului de produse apicole. Astfel, desi credeti ca ati cumparat un borcan care contine doar miere de salcam, in el se poate gasi si miere de tei, de floarea-soarelui sau de alte flori, toate naturale, caz in care inselarea consta in faptul ca ati platit pentru un produs de top, ati primit ceva de calitate inferioara.
Mai grav este insa cand consumatorul este inselat prin comercializarea unui produs care contine sau nu miere, alaturi de glucoza industriala,obtinuta prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoza, in stare lichida, are un gust aproape identic cu cel al mierii si este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoza va poate pune in pericol sanatatea.
Datorita proprietatilor sale curative, mierea a fost folosita inca din timpuri stravechi atat ca produs alimentar, cat si ca medicament. Insa, pentru a nu-si pierde calitatile exceptionale, mierea trebuie sa fie consumata in forma ei cruda, naturala, neprelucrata.
Din pacate, de multe ori, din dorinta de a avea cele mai bune preturi, magazinele mari prefera sa isi umple rafturile cu miere contrafacuta, care din punct de vedere al nutrientilor si proprietatilor terapeutice, nu se poate compara cu mierea naturala.
Diferente importante
Mierea cruda este mierea de albine extrasa la rece si ambalata in starea ei naturala, fara a fi procesata termic, pastrandu-si astfel toate proprietatile benefice.
Mierea naturala cristalizeaza (se zahariseste), acesta fiind un proces natural specific mierii. In functie de originea florala, procesul de cristalizare este mai rapid sau mai lent, de exemplu mierea de salcam cristalizeaza cel mai greu, in cateva luni sau chiar un an.
Viteza de cristalizare depinde de continutul de glucoza, dar si de prezenta altor catalizatori, precum graunte de polen si bucatele de ceara, care servesc drept nucleu pentru cristalizare.
Mierea naturala poate contine bucatele mici de ceara, polen si propolis si, de aceea, cristalizeaza mai repede.
Mierea cristalizata este la fel de buna pentru consum ca si mierea proaspat recoltata. Ea isi pastreaza intacte toate substantele nutritive si proprietatile terapeutice.
Exista pe piata o mare diversitate de sortimente si branduri de miere. Din pacate, nu orice miere prezenta pe rafturile magazinelor este 100% naturala.
Putem gasi in comert miere artificiala, obtinuta din siropuri de zahar, glucoza, dextrina, amidon, gelatina, sau miere procesata, incalzita si filtrata, cu scopul de a se stopa cristalizarea, pentru a-si pastra cat mai mult timp forma fluida.
Exista, de asemenea, miere in care s-au adaugat diferite siropuri pentru a se obtine cantitati mai mari.
Aceste tipuri de miere nu aduc nimic bun organismului nostru, pentru ca nu contin substantele nutritive specifice mierii crude, naturale, ci din contra, ne pot face mai mult rau.
Cea mai sigura metoda de testare a mierii este analiza de laborator, care insa nu este chiar la indemana. Exista totusi cateva metode simple de analiza cu ajutorul carora putem face singuri diferenta dintre mierea cruda si cea contrafacuta.
Culoarea
In functie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifica. Astfel, daca este vorba despre mierea de salcam, aceasta trebuie sa fie aproape incolora. Daca este prea galbena, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcam in acea perioada) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs „imbunatatit” artificial.
La polul opus, mierea de mana, cea mai scumpa din categoria acestor produse apicole, trebuie sa fie cat mai inchisa, chihlimbar maroniu-roscat, o culoare mai deschisa indicand un amestec.
Mierea poliflora trebuie sa fie un galben deschis, care straluceste in lumina.
Densitatea
Desi, in mod normal, densitatea mierii se masoara profesionist cu un refractometru, exista metode mai putin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate.
Se poate rasturna borcanul cu capacul bine inchis, observand modul in care bula de aer din interior se ridica. Daca miscarea este lenta, atunci avem o densitate buna. Totusi, aceasta tehnica poate fi zadarnicita de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute pana la refuz, nelasand loc formarii acelei bule de aer.
Gustul
Degustarea mierii de face intr-un mod similar cu al vinului. Se foloseste o paleta de unica folosinta, apoi se plimba mierea in gura pentru a-i simti toate aromele. Daca nu ne putem da seama imediat de gust, inainte de a incerca din nou, putem manca o bucatica de mar sau putem bea putina apa, pentru a ne relaxa papilele gustative. Din pacate, degustarea mierii este o tehnica pe care o stapanesc doar cei cu experienta sau cu un simt gustativ foarte dezvoltat. Totusi, uneori, falsificatorii de miere apeleaza la arome, coloranti, zaharuri sau conservanti care au un gust atat de „chimic” incat se simt imediat la testul gustului.Daca gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere incalzita pentru a fi fluidizata sau amestecata cu zahar ars.
Gradul de cristalizare
Orice miere cristalizeaza la un moment dat, daca este o miere naturala. Totusi, la unele produse -mierea de salcam, de exemplu- cristalizarea se face dupa o perioada mai lunga, acest lucru fiind si un atribut care ii ajuta pe stupari sa ii puna un pret mai mare. In fapt, nu este relevant acest aspect, intrucat mierea de rapita cristalizeaza cel mai repede si totusi este la fel de sanatoasa.
Testul servetelului
O alta metoda de testare a mierii poate fi si „murdarirea” unui servet alb de bucatarie cu o lingura de miere. Cea autentica nu pateaza, pe cand cele mai multe tipuri de miere artificiala lasa pete galbui.
Testul paharului cu apa
Mierea autentica nu se dizolva usor. Ea ramane la fundul paharului si trebuie amestecata bine. Daca mierea nu este naturala, se va dizolva imediat si nu se va depune.
Testul focului
Miere naturala incalzita pe aragaz se caramelizeaza imediat si nu face spuma, in vreme ce mierea contrafacuta se transforma cu totul in spuma si nu caramelizeaza. In plus, incalzirea mierii naturale o lasa fara gust si parfum. La mierea contrafacuta, gustul rezista incalzirii, din cauza prezentei zaharului si a aromelor adaugate.
Sursa: ziare.com