Cum alegi cura de detoxifiere potrivită

by Andreea Radu

Stilul de viaţă din ce în ce mai stresant, alimentaţia haotică, poluarea, odihna isnuficientă pot favoriza acumularea toxinelor. De aceea, din când în când, avem nevoie de o cură de eliminare a acestora din corp.

Indicii ale unui organism încărcat de toxine sunt: oboseala, creşterea în greutate, cearcănele, stările de anxietate, unghiile terne, tenul palid, problemele digestive. Mai pot apărea îngrăşarea rapidă a părului, retenţia de apă şi migrenele.

Cum alegi cura

Regimul de detoxificare poate fi ales în funcţie de simptomele pe care le ai. De exemplu, dacă ai probleme cu constipaţia, este potrivită o cură de trei-cinci zile de detoxificare a colonului. Elimină din alimentaţie zaharurile, pastele făinoase, alcoolul, cafeaua, produsele procesate, carnea roşie, dulciurile. Mănâncă legume şi fructe de trei-patru ori pe zi.

Dacă eşti lipsită de vlagă, un regim cu verdeţuri te va revigora, pentru că acestea abundă în minerale şi vitamine. Când ai o alimentaţie bogată în grăsimi sau iei des medicamente, nu te odihneşti suficient, poţi urma o cură de detoxificare pentru ficat. Este indicată timp de trei zile, perioadă în care nu trebuie să bei alcool, să mănânci carne grasă, aproduse de patiserie, mezeluri. Potrivite pentru regimul de detoxificare sunt verdeţurile, morcovii, ţelina, afinele, merele,  broccoli, varza, conopida, ceaiul verde, cerealele din făină integrală.

În funcţie de sezon

Poţi alege cura de purificare şi în funcţie de anotimp. Primăvara, vara şi toamna SE ŢIN cure de 14, chiar şi de 30 de zile, în timp ce iarna sunt mai potrivite cele de o zi sau de trei zile. Un astfel de regim este recomandat şi pentru că te ajută să scapi de kilogramele nedorite.

Ca să nu-ţi pui sănătatea în pericol, evită curele de detoxificare drastice, cum este cazul celor care se bazează pe consumul unui singur aliment, una sau mai multe zile la rând.

După mesele de Sărbători

Un moment prielnic pentru o cură de detoxificare este perioada de după Sărbători, când exagerăm cu mesele copioase. Mâncarea în exces poate duce la apariţia unor probleme digestive precum balonarea şi constipaţia. În astfel de situaţii, ai nevoie de o dietă care să îmbunătăţească tranzitul intestinal. O opţiune o reprezintă consumul de fibre, care se găsesc în special în legume şi fructe proaspete, şi eliminarea din dietă a alimentelor procesate, a grăsimilor şi produselor lactate grase, timp de trei-patru zile. Un alt aliment pe care te poţi baza pe toată durata curei este orezul, care datorită conţinutului de potasiu, facilitează eliminarea toxinelor.

Sucurile naturale din fructe şi legume, băute de două-trei ori pe zi, ajută la îndepărtarea toxinelor din corp. Poţi opta pentru suc de morcov, de prune sau de spanac, cunoscute pentru că facilitează digestia. Eficiente sunt şi tărâţele de psyllium, care te scapă de constipaţie şi te ajută să slăbeşti. Dizolvi o lingură de tărâţe la o cană cu apă şi bei imediat.

Ceaiul de păpădie, un bun detoxifiant

În timpul oricărei cure trebuie să bei minimum 10 pahare cu apă, în fiecare zi, pentru că hidratarea este foarte importantă. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să dormi 7-8 ore pe noapte, susţin specialiştii. Nu uita că organismul nostru este format în proporţie de peste 70% din apă. Ceaiurile de sunătoare, de coada-şoricelului şi de păpădie sunt cele mai eficiente pentru detoxificare.

Idee de meniu pentru o zi

Mic dejun: un pahar cu suc de morcov

Prânz: o porţie de orez cu legume, un ceai verde

Gustare: câteva migdale

Cină: o salată de roşii, ceapă şi ardei gras.

Alte beneficii

–          te ajută să dormi mai bine

–          înfrumuseţează pielea

–          sporeşte capacitatea de concentrare

Sursa: clickpentrufemei.ro

Facebook Comments