Economia României a crescut în această toamnă cu doar 1% (față de toamna trecută), confirmând „oboseala” principalelor motoare care alimentau Produsul Intern Brut. Pentru întregul an, estimările specialiștilor (din țară și din interiorul instituțiilor financiare internaționale) se întind în intervalul 1,8%-2,2%, în funcție de modelele de calcul utilizate. Inflația, instabilitatea economică externă dar și politica fiscală internă (orientată spre măsuri populiste într-un an pre-electoral) sunt principalele cauze, hotnews.ro.
Lovit de noile măsuri fiscale, mediul de afaceri se aștepta la încetinirea economiei
Încrederea managerilor români în economie a scăzut, în al doilea semestru din acest an, până la 48.1, nivel mediu apropiat de cel înregistrat la începutul anului trecut (47,8), potrivit celor mai recente rezultate ale studiului CONFIDEX S2 2023, publicate de Impetum Group. Scăderea încrederii vine pe fondul noilor măsuri fiscale și al așteptărilor de încetinire a evoluției economiei naționale. Cele mai pesimiste sectoare sunt agricultura (45), industria (47,4), construcțiile și comerțul (ambele cu 47,8). La polul opus, sectoarele cele mai optimiste sunt energia (50,7), IT-ul (50,4) și serviciile (49,8).
BNR: Dinamica PIB a fost reevaluată la valori plasate în apropiere de 2%
În cel mai recent Raport asupra inflației, BNR estimează o creștere de doar 2% a economiei pentru acest an. „Evoluțiile sectoriale cele mai recente confirmă tendința de încetinire a economiei. Aceste evoluții reflectă, pe de o parte, temperarea concomitentă a economiilor partenerilor externi din Europa, influențată de performanța mult sub așteptări a Germaniei, iar pe de altă parte, efectele constrângătoare ale șocurilor anterioare de ofertă, precum și pe cele asociate normalizării politicii monetare. În România, efectele procesului de consolidare fiscală vor fi vizibile, însă, în special pe parcursul anului 2024. Date fiind evoluțiile nefavorabile din debutul anului – inclusiv contracția temporară, din trimestrul I, a consumului populației – pe ansamblul acestuia, dinamica PIB a fost reevaluată la valori plasate în apropiere de 2%”, arată Raportul.