Credincioşii din Parohia Șeitin și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

by Andreea Radu

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, credincioşii din Parohia Șeitin, Protopopiatul Arad și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului.

Ziua de prăznuire a început din ajun, prin săvârșirea Slujbei de priveghere, urmată a doua zi prin slujba Sfintei Liturghii. Ziua de pomenire a sfântului a fost încununată prin săvârșirea Slujbei Vecerniei de către un numeros sobor de preoți, condus de către Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru acest eveniment deosebit din viața comunității parohiale.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Iustin Popovici a vorbit despre viața și opera Sfântului Grigorie Teologul, amintind aici: Cele cinci cuvântări teologice, Cuvântările panegirice, Necroloagele, Poemele și Scrisorile sale, unele scrise pentru a combate învățătura ereticilor din vremea sa, iar altele pentru apărarea dreptei credințe.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al parohiei, format din tineri și cadre didactice din parohie.

La final părintele paroh Mirel Lazăr a mulţumit părintelui consilier pentru împreuna slujire şi pentru cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, precum şi tuturor preoţilor şi credincioşilor prezenţi.

Scurt istoric al bisericii parohiale

Biserica parohială este construită în stil bizantin, cu modele decorative pe pereții exteriori. Sfințirea ei a avut loc în anul 1885 de către episcopul Ioan Mețianu. Pe parcursul vremii, biserica a fost completată și reparată, cele mai importante intervenții în acest sens înregistrându-se în anul 1812, când s-a construit turnul actual de către frații Caracioni din Nădlac, a fost reparat peretele dinspre sud, crăpat de un trăsnet, s-a acoperit cu tablă de eternity și s-a prevăzut cu un paratrăsnet; în anul 1852 s-au pus ceasurile din turnul bisericii; în anul 1862 s-a realizat actualul iconostas de către sculptorii în lemn Mihail și Lazăr Ianici din Arad; între anii 1871-1873 s-a pictat interiorul bisericii de pictorul Duşan Alexici și aurarul Vasile Dresce; în anul 1928 s-a executat soclul din granit; în anul 1957 s-au făcut reparații capitale începând de la crucea din vârful turnului de către Wagner din Arad; în anul 1966 padimentarea uzată a fost înlocuită cu cea actuală de către Cooperativa Precizia din Arad, utilizându-se marmură și mozaic elvețian. Actuala pictură datează din anul 1928, fiind executată de către profesorul Iulian Toader și Minișan din Arad. O refacere a picturii a avut loc în anul 1966, lucrarea fiind executată de către Keles Ioan din Nădlac. Biserica are și un număr de obiecte de valoare istorică și artistică, dintre care amintim: iconostasul, stranele și tronurile din 1862 , icoanele prăznicare pe tablă datând din anul 1882, clopotul executat în Timișoara, având sculptat chipul Fecioarei Maria și Răstignirea Mântuitorului. Cărţi vechi: Liturghier (Târgovişte 1713), Triod (Iaşi 1748), Evanghelie (Bucureşti 1753) etc. De asemenea, în biserică se află la loc de cinste o icoană a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, pictată în Sfântul Munte Athos.

 

Cătălin-Iulian Drăgan

Facebook Comments