Costurile apelurilor intra-UE au fost limitate. Care va fi costul maxim pe care îl vom avea de plătit la factura de mobil

by Andreea Radu

Deputaţii europeni au limitat costurile apelurilor intra-UE transfrontaliere la 19 cenţi/minut, iar mesajele text la 6 cenţi, în cadrul unui pachet de telecomunicaţii care face reţele 5G posibile până în 2020 şi creează un sistem de alertă pentru situaţii de urgenţă.

Noile norme vor oferi cetăţenilor conectivitate de mare viteză şi vor face ca apelurile să fie sigure şi accesibile în cadrul UE, asigurând în acelaşi timp predictibilitatea necesară pentru operatorii de telecomunicaţii pentru a stimula investiţiile în internetul de mare viteză.

Politica Roam Like Home a pus capăt taxelor de roaming în 2017. Noua legislaţie limitează apelurile către o altă ţară UE la 19 cenţi/minut şi la 6 cenţi pentru mesaje text (SMS) începând cu 15 mai 2019, făcând accesibil contactul cu cei dragi în alte state membre UE pentru toată lumea.

De asemenea, legislaţia protejează mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) şi întăreşte cerinţele de securitate, inclusiv criptarea. Apare dreptul de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract şi dreptul la rambursarea creditului preplătit, neutilizat după rezilierea contractului, precum şi compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.

În cele din urmă, statele membre vor trebui să faciliteze lansarea reţelei 5G, prin punerea la dispoziţie a spectrului adecvat până în 2020, pentru a atinge obiectivul „Traseul UE 5G”, acela de a avea o reţea de 5G în cel puţin un oraş major din fiecare ţară UE până în 2020″.

Dacă există o urgenţă sau un dezastru major, cetăţenii afectaţi trebuie avertizaţi prin SMS sau aplicaţii mobile. Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul în funcţiune după intrarea în vigoare a directivei.

Pentru atinge nivelul necesar de investiţii în infrastructură şi în reţelele 5G, cu scopul a asigura necesităţile de conectivitate, noua legislaţie oferă o predictibilitate sporită pentru investiţii şi promovează împărţirea riscurilor şi a costurilor între operatorii de telecomunicaţii.

În urma aprobării finale a Consiliului, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani să adopte legislaţia naţională pentru punerea în aplicare a directivei. Limitele de preţ vor intra în vigoare la 15 mai 2019.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments