Statul român a împrumutat 5,75 mld. dolari prin emisiuni de obligaţiuni pe piaţa americană între 2012 şi 2014, iar acum trebuie să plătească circa 300 mil. lei în plus pe an după ascensiunea puternică a dolarului din ultima perioadă. Obligaţiunile în dolari au fost emise la un curs de sub 3,5 lei, faţă de un nivel de circa 4,2 lei în prezent.
Ministerul Finanţelor are cheltuieli cu dobânzile în contul acestor obligaţiuni de aproximativ 330 mil. dolari pe an (1,4 mld. lei). Astfel, o apreciere cu 25% a cursului înseamnă o creştere cu circa 300 mil. lei a costului cu dobânzile.
Ministerul Finanţelor a revenit pe piaţa americană la începutul anului 2012 după o absenţă de 16 ani, dar a plătit un „preţ“ de intrare destul de ridicat, respectiv un randament de 6,9% pe an pentru titluri cu maturitatea de zece ani, la care s-a adăugat un discount de 6,25% din valoarea nominală a obligaţiunilor acordat investitorilor.
„Este foarte bine că suntem pe pieţe. Pentru mulţi investitori nu exişti dacă nu ai plasat bonduri în dolari. De asemenea, e bine să fii diversificat pentru că în acest fel ai un hedging natural: o monedă creşte, alta scade şi în acest fel media nu se mişcă prea mult“, spune analistul Aurelian Dochia.
Sursa: zf.ro