Costică Silion, fostul şef al Jandarmeriei, a fost condamnat de ICCJ la trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorii stabilind că se face vinovat de fapte de corupţie privind reîncadrarea în funcţie a unui subofiţer care fusese trecut în rezervă de la Poliţia Română, din motive disciplinare.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi, tot la trei ani de închisoare cu suspendare, Ion Crînguş, fostul adjunct al lui Silion la Jandarmeria Română, Costică Neculai, Doru Chilibon, Iulian Lixandru, Mihai Traian şi Dan Ştefan Rusu.
Mircea Niţoi şi Paul Pânişoară au primit pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri referitoare la concursul organizat în octombrie 2008, printre care şi rezultatul obţinut de Paul Pânişoară.
Prin decizia dată în fază de apel a fost menţinută sentinţa de la prima instanţă a dosarului, pe care cei nouă au primit-o în 13 martie 2014.
Decizia luată miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
În februarie 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari i-au trimis în judecată pe chestorul general de poliţie Costică Silion, fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), la acea dată director general adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI, şi pe generalul maior (în rezervă) Ion Crânguş, fost inspector general adjunct al IGJR, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare.
Alături de aceştia au fost judecaţi colonelul (r) Costică Neculai, fost şef al Direcţiei de Management şi Resurse Umane din IGJR, colonelul (r) Doru Chilibon, fost şef al Serviciului de Recrutare, Încadrare şi Promovare Personal – DMRU, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare.
Colonelul (r) Iulian Lixandru, fost şef al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General (UM 0260 Bucureşti) şi maiorul Mihai Traian, fost şef al Biroului Management Resurse Umane şi Pregătire din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire a IGJR, au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, participaţie improprie fals intelectual şi uz de fals, precum şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Subcomisarul de poliţie Dan-Ştefan Rusu (fost locotenent IGJR) a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, iar plutonierul adjunct Mircea Niţoi, subofiţer în cadrul Biroului Management Resurse Umane şi Pregătire din UM 0260 Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals.
Plutonierul major Paul Pânişoară, subofiţer în cadrul UM 0260 Bucureşti la data faptelor, a fost acuzat de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii, participaţie improprie la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, precum şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul lunii octombrie 2006, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul lui Dan-Ştefan Rusu, Paul Pânişoară a susţinut examenul de admitere în corpul subofiţerilor şi a fost reîncadrat în IGJR, la Baza de Administrare şi Deservire – UM 0260 Bucureşti.
„Pânişoară Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, în cursul anului 1997, fusese trecut în rezervă din Poliţia Română din motive disciplinare”, notau procurorii în documentul citat.
Totodată, în luna octombrie 2008, „prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat”, lui Paul Pânişoară i s-a întocmit, în fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea în corpul ofiţerilor, la care acesta nu avea dreptul să participe. Înscrisurile falsificate şi depuse la dosarul de candidat au fost întocmite de Ion Lixandru, Traian Mihai şi Mircea Niţoi.
În urma susţinerii acestui concurs, Paul Pânişoară a fost declarat admis în corpul ofiţerilor, în mod ilegal, ocupând astfel locul unei candidate. Aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal cu 27.499 de lei, reprezentând drepturi salariale cuvenite şi neîncasate, precum şi daune morale.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că, după ce această situaţie a fost cunoscută de conducerea IGJR şi DMRU, respectiv de Costică Silion, Ion Crânguş, Costică Neculai şi Doru Chilibon, aceştia nu au făcut niciun demers pentru sesizarea autorităţilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate şi nici nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru restabilirea legalităţii.
„Mai mult, aceştia au determinat un lucrător din compartimentul de specialitate să întocmească, în fals, documentaţia pe baza căreia ministrul de interne ar fi trebuit să emită ordinul pentru trecerea inculpatului Pânişoară Paul în corpul ofiţerilor”, potrivit procurorilor DNA.
În 5 martie 2014, preşedintele a semnat decretul de încetare a raporturilor de serviciu ale lui Costică Silion de la Ministerul Afacerilor Interne.
Sursa: mediafax.ro