“În Banat s-a cântat întotdeauna cu drag și s-a cântat frumos.” Despre cât de adevărate sunt vorbele spuse cu vremuri în urmă de folcloristul și compozitorul Tiberiu Brediceanu, despre rolul și istoria mișcării corale bănățene și a patrimoniului coral din această zonă, despre toate acestea este vorba într-o întâlnire-eveniment desfășurată în 21 februarie, de la ora 19.00, în sala de concerte a Colegiului Național de Artă “Ion Vidu” din Timișoara. “Patrimoniul coral bănățean” – un eveniment desfășurat în cadrul proiectului “Serile patrimoniului”, aparținând Direcției Județene pentru Cultură Timiș – îl are ca invitat pe prof. dr. Emanuel Pecingină, maestru corepetitor al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” din București.
“Va fi o seară specială în care vom aduce în prim plan un fenomen muzical de o importanță esențială pentru Banat: muzica corală. Formații corale din Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Reșița sau Pecica vor completa muzical demersul meu teoretic legat de patromoniul coral bănățean, dar și de importanța muzicii în dezvoltarea psiho-afectivă a omului, în integrarea lui în societate.” – spune Emanuel Pecingină
La eveniment și-au confirmat participarea: Corul “Ion Românu” al Filarmonicii Banatul din Timișoara (dirijor Iosif Todea), Corala bărbătească ortodoxă „Epifania” din Timișoara (dirijor Nicolae Sincari), Corul de cameră „Ion Vidu” al Casei de cultură a municipiului Lugoj (dirijor Lucian Oniță), Corul mixt al catedralei “Învierea Domnului”, din Caransebeș (dirijor: preot Gheroghe Tistu), Corul „Armonia” al Liceului de arte „Sabin Păuța” din Reșița (dirijor: prof. Emanuela Moldovan), Corul Liceului teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica (dirijor: prof. Alexandru Zaharia), Corul de copii „Cantus Dignitas” Timișoara (dirijor: Daniel Igna).
Înscrierile pentru acest eveniment se fac pe adresa de email: arheologie@culturatimis.ro, până în 20 februarie, ora 16.00.