In multe studii anatomice, marimea face diferenta. De altfel, tendinta oamenilor de a judeca dupa marime functioneaza mai ales pentru a se ilustra diferentele dintre grupuri de varsta sau dintre sexe. Spre exemplu, un barbat la maturitate este, in general, mai rapid si mai puternic decat un asolescent sau o femeie matura. Insa, lucrurile nu functioneaza la fel si in cazul creierului. In aceasta situatie marimea conteaza mult mai putin, decat dezvoltarea functiilor cognitive si sanatatea chimica a creierului. Ceea ce inseamna ca diferenta de marime dintre creierul barbatilor si a femeilor este nesemnificativa.
Insa cand este vorba despre abilitatile cognitive, marimea nu este un element prea important. De obicei, un barbat este mai mare decat o femeie, iar creierul este pe masura corpului. Insa in afara acestui lucru nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina faptul ca barbatii au creierul mai mare decat femeile. Pana la urma, daca marimea ar fi contat atat de mult pe plan mintal, oamenii ar fi situati mult in urma balenelor si a elefantilor, de vreme ce aceste mamifere sunt mult mai mari decat omul.
Gandirea cognitiva este un proces complex care nu este pe deplin inteles nici astazi. Insa un lucru este sigur: marimea are o influenta minima in ceea ce priveste inteligenta mai ales ca creierul uman mediu, atat la barbati cat si la femei, contine aproximativ 100 de miliarde de neuroni.
Adevarata masura a inteligentei si modul in care ambele sexe proceseaza informatiile stau in modul in care se dezvolta facultatile mentale si care parti ale creierului sunt influentate de acest proces structural. Studiile pe acest subiect sunt inca la inceput, insa exista elemente destul de clare legate de cresterea cognitiva in functie de sex. Dovada este tesutul care leaga emisfera dreapta de emisfera stanga a creierului. Numit corpus callosum pare mai bine conectat in creierul femeilor, care tocmai de aceea au performante mai bune cand este vorba despre multitasking. Pe de alta parte, barbatii au o mai buna orientare in spatiu, probabil pentru ca o astfel de abilitate era esentiala pentru vanatoare, dar si o inclinare spre matematica.
Misoginii vor folosi ca argument faptul ca barbatii au cu 4% mai multe celule in creier, ceea ce inseamna 100 g de tesut cenusiu in plus, iar oamenii de stiinta sunt de acord cu asta. Insa creierul femeilor functioneaza la fel de bine precum al barbatilor, dar are o relatie mai apropiata cu functiile sistemului limbic, si o abilitate superioara de a exprima emotiile. In plus procesul mental feminin implica mai multe conexiuni dendritice decat creierul masculin.
Un barbat are tendinta de a se concentra pe o singura problema, ceea ce inseamna o claritate mai buna si o atentie sporita, implicand abilitati logice mai bine dezvoltate, insa nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu astfel de concluzii.
Tocmai de aceea, cei mai importanti biologi considera ca nu exista prea mari diferente intre creierele femeilor si barbatilor.
Sursa: antena3.ro
Foto: antena3.ro