Când vine vorba de cultură, administrația Falcă este corigentă, ca să nu spunem repetentă. Atenție, să nu confundăm lucrurile, vorbim de administrația Falcă și nu de Arad, care încă mai are destule resurse, destui oameni capabili, destule valori, încât să nu fie pierdut, din punct de vedere cultural. Ştim că Falcă are impresia că el e Aradul, dar, ca oameni normali, sperăm că încă putem face diferenţa.
Dacă amintim doar proiectul Arad – Capitală Europeană a Culturii 2021 (de care râd și copiii de grădiniță, atât de prost regizată e această sifonare de bani) avem tabloul complet al „competenței“ administrației Falcă în domeniul culturii. Că proiectul mult visatei capitale e o prostie, deja știm cu toții. Că nu se dorește altceva decât îngrășarea unor firme de publicitate, în perspectiva alegerilor din 2016, este o altă realitate cunoscută de toată lumea. Chiar și de cei competenți să intervină și care sperăm să primească, în sfârșit, undă verde.
Dar, dincolo de marele vis, oamenii de „cultură“ ai primarului să nu fie în stare să inventeze un proiect, o strategie, un eveniment și așa mai departe, este foarte trist și ne arată cam de cine s-a înconjurat Gheorghe Falcă. Sau, mai rău, arată ce fel de idei are, dacă e să ne luăm după bârfele din Primăria Arad, care ne spun că Falcă este vizionarul și în domeniul culturii. Dacă în ceea ce privește Capitala Culturală ideile sunt foarte puține, strategia este inexistentă, nefiind nici acum realizată, ne așteptam ca măcar calendarul evenimentelor de la Centrul Municipal de Cultură să fie unul original, nu copiat, în mare, de la alții.
De exemplu, de la Centrul Cultural Județean Arad, aflat în subordinea Consiliului Județean Arad, instituții pe care Falcă le iubește precum câinele pisica. Mai întâi, primarul Falcă a copiat ideea de centru, înființând Centrul Municipal de Cultură. După cum ne aducem aminte, în urmă cu ceva ani, același Falcă desființa Casa de Cultură a Municipiului, pe motiv că nu era nevoie de o astfel de instituție. După ce a văzut însă succesul CCJA, mai ales prin Teatrul de Vară, pe care auzim că domnul Falcă îl detestă, din cauza numărului mare de spectatori, Marele Vizionar a revenit asupra a ceea ce a desființat.
Numai că a uitat un lucru esențial: nu contează cum se numește instituția, mai ai nevoie și de oameni să o conducă. Și mai ales să vină cu idei, ceea ce la Centrul Municipal nu se întâmplă, cu toată dragostea pentru unii oameni de acolo. Altfel nu se explică zelul de a copia proiectele Centrului Județean și a le prezenta ca originale. Unul dintre acestea – Școala de Vară, un eveniment organizat de Centrul Cultural Județean Arad de nu mai puțin de șapte ani, în cadrul căruia copiii din municipiu și județ pot urma diferite cursuri. Din vara lui 2015, însă, Școala de Vară are un concurent: „Vara de ar.te“, organizat de Centrul Municipal de Cultură (din câte am înțeles, la ordinul „inspiratului“ Falcă). Lăsăm la o parte jocul de cuvinte tâmpit (ar.te, bine că nu e ar.de, cu referire la buzunarul arădeanului), și ne oprim asupra scopului acestei acțiuni: atelierele de textile, modelaj sau iconografie pentru elevi, organizate pe parcursul verii, cu sprijinul (forțat, din ce am înțeles) al celor de la Liceul de Artă. De ce o fi fost nevoie de o astfel de acțiune, care să se suprapună uneia similare, organizată de Centrul Culturală Județean Arad de șapte ani ? Chiar nu mai are Gheorghe Falcă și ai lui idei originale ? Nu mai amintim faptul că Școala de Vară organizată de Centrul Cultural Județean Arad e una serioasă, în care copiii au la dispoziţie șapte cursuri:, „Micul Eco-Artizan” – creaţie şi confecţionare de obiecte artizanale, Teatru-Actorie, Pictură, Dans Modern, Dans Popular, Jurnalism și Fotografie, în timp ce copia nereușită de la CMC are doar trei cursuri.
După cum vedem, criza e profundă la Primăria Arad, iar Gheorghe Falcă nu poate depăși zona asfaltărilor, canalizărilor și pasarelelor, cultura fiind în continuare un subiect prea complicat pentru domnia sa. Noi avem un sfat pentru domnul primar: decât să dea milioane de lei către CMC pentru a copia de la Centrul Cultural Județean Arad, mai bine ia legătura cu Ana-Maria Dragoş, directorul CCJA, și o roagă să le dea consultanţă cu privire la evenimentele culturale.
cosmin.mihuta@livearad.ro