Copil de 4 ani, bolnav de cancer, obligat să facă o călătorie care i-ar putea fi fatală

by Dana B.

Un băieţel de doar 4 ani luptă de unul singur pentru viaţa lui pe un pat de spital din Italia. Deşi i-a decontat tratamentul în Roma, statul român nu îi plăteşte şi operaţia de transplant. Şi asta pentru că acest gen de intervenţii se poate face şi în România. Doar că o călătorie cu avionul i-ar putea fi fatală copilului din Brașov.

David a fost internat la o clinică din Cluj în februarie. Diagnosticul medicilor a fost crunt: copilul de patru ani suferă de cancer. Doctorii le-au recomandat părinţilor să-l ducă în Italia pentru tratament, chimioterapie şi radioterapie. O dată ajunşi acolo, părinţii au mai primit o veste teribilă: copilul are nevoie de transplant de celule stem pentru a supravieţui. Numai că de aici, a început coşmarul, spun ei. Deşi i-a decontat tramentul, statul român nu poate suporta şi costurile intervenţiei din Italia, pentru că astfel de operaţii se fac şi la noi. Problema este că o călătorie în ţară i-ar putea fi fatală micuţului.

Nicoleta Spiridon, mama băiatului: „Aş vrea să ne răspundă dacă răspunsul celor de la Târgu Mureş este justificat în condiţiile în care copilul nostru este din luna aprilie în tratament. Să ne răspundă dacă acea comisie a deschis dosarul şi a văzut lucrul ăsta. Dacă a citit şi a luat o decizie pe baza a ce scrie în dosar. Sau pur şi simplu a fost un dosar pus pe masă şi s-a dat o rezoluţie fără a fi citit”.

Cum părinţii stau cu copilul în Italia, de acte se ocupă bunicul care se plânge că e pasat de la DSP Mureş la DSP Braşov şi invers.

Constantin Voinea, bunic: „De la comisia de la Târgu Mureş, care am înţeles că e comisia regională de care aparţine Braşovul. Răspunsul e negativ.”

Claudia Bularca, purtător de cuvânt la DSP Braşov: „Se specifică, că recoltarea de celule stem practic se face la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti şi Louis Ţurcanu din Timişoara. Motiv pentru care nu se justifică autotransplantul în străinătate.”

Liana David – şef serviciu DSP Mureş: „Comisia este constituită în urma ordinului de ministru. Noi nu facem altceva decât să trimitem. Primim documentele şi facem adresă către comisie, care comisie studiază dosarul, şi în urma discuţiilor şi a studiului documentelor hotărăşte ceea ce trebuie făcut.”

Cei care apără drepturile pacienţilor dau vina pe birocraţia din sistemul sanitar românesc.

Cezar Irimia, preşedinte Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer: „Din păcate, în România moralitate nu mai există, din păcate birocraţia ucide pacienţii aşa cum am spus-o de fiecare dată şi din păcate sistemul nostru de sănătate este în comă profundă”.

Cazul lui David nu este singular. În urmă cu două săptămâni jurnalista Magda Vasiliu a scris pe Facebook că i s-a cerut să vină în ţară, pentru a obţine concediu medical, pentru a avea grijă de fiul său grav bolnav, aflat la tratament în Italia. Atunci premierul Mihai Tudose i-a dat şi un ultimatul ministrului Sănătăţii: are două săptămâni să rezolve birocraţia din sistem.

Ministerul Sănătăţii nu a comentat până la această oră situaţia.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments