COPIII DIN ROMANIA, CU CEA MAI MICA ALOCATIE DIN UE

by Paula Craciun

Indemnizațiile și durata concediului de maternitate diferă foarte mult de la o țară la alta, în Uniunea Europeană (UE), la fel ca și nivelul alocațiilor lunare primite de cei mici. România are una dintre cele mai lungi perioade a concediului pentru creșterea copilului, însă nou născuții beneficiază de cel mai mic venit de la stat.

O analiză realizată de„ Evenimentul zilei” dezvăluie care sunt diferențele dintre România și alte state din cadrul Uniunii Europene (UE), în ceea ce privește protecția socială a nounăscuților, precum și a părinților. Din această trecere în revistă se poate observa că mamele și copiii din țara noastră beneficiază de un suport financiar inferior celorlalte state ale Uniunii.

România: alocație de 200 de lei

În România, de exemplu, durata concediului de maternitate e de 126 de zile (18 săptămâni) – prenatal și postnatal. Ca să primească bani pentru acest concediu, femeile trebuie să fi lucrat cel puțin o lună înainte de naștere. În funcție de recomandările medicului, concediul de maternitate poate avea o durata mai mică de 126 de zile, dar în toate cazurile concediul postnatal de cel puțin 42 de zile este obligatoriu. Concediul pentru creșterea copilului se poate întinde pe un an sau doi. Dacă optează pentru varianta unui an, mama primește o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimul an de muncă, dar nu mai puțin de 600 de lei și nu mai mult de 3.400 de lei. Dacă se reîntoarce la muncă până împlinește copilul un an primește un venit de inserție de 500 de lei.

Sursa: evz.ro

 

Facebook Comments