Contractul educaţional provoacă panică în rândul părinţilor. Deşi documentul prevede strict obligaţiile pe care le au unităţile de învăţământ şi părinţii elevilor, multe familii s-au speriat şi nu vor să-l semneze. Tot de frică, alţii au semnat actul ca să nu primească amendă. Isteria s-a iscat după ce s-a vehiculat că şcolile vor obţine dreptul de tutelă dacă există suspiciuni că un elev este victima abuzurilor, în familie. Oficialii dau asigurări că nicidecum contractul educaţional nu afectează exercitarea drepturilor părintești.
An de an, părinţii semnează fără problemă şi, în unele cazuri, ca primarii, contractul educaţional. O informaţie falsă, răspândită recent în mediul online, a provocat însă panică printre aceştia.
Părinte: Anul ăsta nu am semnat nimic. Nu e în regulă să se facă nimic fără acordul nostru în ceea ce priveşte copiii noştri.
Pe reţelele sociale s-a vehiculat – în mod eronat – că, în cazul suspiciunii unor abuzuri asupra copiilor, tutela acestora ar fi luată de școală.
Părinte: Unii interpretează o educaţie putin mai severă ca fiind abuz, ceea ce nu este deloc ok, din punctul meu de vedere.
Ministerul Educaţiei a reacţionat imediat şi a atras atenţia că informaţia apărută pe reţelele sociale este falsă, iar semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești. Şi specialiştii în Drept dau asigurări că poate fi semnat fără griji contractul educaţional deoarece clauzele acestuia oricum sunt prevăzute deja în Legea Educaţiei, scrie antena3.ro.
Adrian Cuculis, avocat: Prin introducerea unor legi în regulamentele şcolare nu se întâmplă nimic altceva decât o repetare a ceea ce spune legea deja.
Noutatea este că părinţii riscă, din acest an şcolar, amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, dacă refuză semnarea contractului. Avocaţii atrag însă atenţia că măsură nu este legală.
Adrian Cuculis, avocat: Trebuie să spunem totuşi că nu există o reglementare legală prin care şcoala să dispună amendarea unui părinte care refuză semnarea actului, respectiv a contractului educaţional.
Oana Tănăsică, avocat: Orice contravenţie trebuie să fie prevăzută într-o lege, într-o ordonanţă de urgenţă, dar s-a ales această variantă care va deschide calea unor contestatii in instanţă în cazul acestor amenzi, daca vor fi aplicate.
Prin contractul educaţional, părinţii îşi iau angajamentul că respectă legile, dar şi regulile şcolii. De exemplu, că se vor interesa de situaţia şi notele copilului, că elevii nu vor absenta nemotivat sau nu vor abandona şcoala şi că vor veni îmbrăcaţi decent.
Iulia Constantinescu, președinte Asociația Părinților la Liceul Lucian Blaga: Sunt nişte obligaţii de bunsimţ, pe care orice părinte trebuie să le îndeplinească, având in vedere calitatea pe care o are, aceea de prim responsabil în ceea ce priveşte educaţia copilului său.
Prin contractul educaţional, şi unităţile de învăţământ îşi asumă respectarea responsabilităţilor şi a drepturilor elevilor.
Contractul educațional a băgat spaima în părinți, iar mulți refuză să îl semneze
Facebook Comments