Judeţul Arad nu este printre pricipalii beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Locală, dar chiar şi aşa Ministerul Dezvoltării promite fonduri de peste 600 de milioane de lei, pentru finanţarea a aprox. 120 de proiecte locale. Este un succes al administraţiilor locale care au înţeles să se mobilizeze, au ştiut să scrie proiecte şi le-au depus în termen.
„Felicit primarii din judeţ, funcţionarii din primării şi din Consiliul Judeţean care au lucrat la aceste proiecte şi aştept cu nerăbdare ca primii bani să intre în judeţul Arad. Îmi doresc ca aceste proiecte să nu fie finanţate doar pe hârtie, fiindcă judeţul nostru a cunoscut acest nefericit precedent, în guvernarea Ponta. Sumele promise judeţului Arad vor debloca proiecte locale, vor ajuta administraţia judeţului să îşi pună în practică strategia de dezvoltare a Aradului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Iustin Cionca a amintit şi aportul parlamentarilor pentru bugetarea acestor investiţii prin PNDL. „Le mulţumesc tuturor celor care au muncit, la modul real şi nu doar declarativ, pentru proiectele Aradului. Ştiu că sunt şi mulţi primari dezamăgiţi, tăiaţi de la finanţare. Vom analiza fiecare proiect exclus şi vom căuta alte soluţii”, a spus preşedintele CJ Arad.
Consiliul Judeţean Arad are cinci proiecte acceptate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
Conducerea Consiliului Judeţean Arad a primit informarea că proiectul noii secţii de Oncologie, de pe strada Vicenţiu Babeş, a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă va fi bugetat. Asta înseamnă că decizia luată în programul Interreg, când Aradul a ales să acceseze fonduri europene pentru drumurile transfrontaliere şi nu pentru secţia de Oncologie, a fost înţeleaptă. Suma bugetată pentru secţia aceasta este de 17 milioane de lei.
De asemenea, a fost acceptat proiectul de construcţie a unui nou Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş (27 de milioane de lei). Actualul spital funcţionează într-un spaţiu închiriat, iar acest proiect rezolvă una dintre problemele importante ale sistemului sanitar arădean.
Pe tronsoanele de drumuri judeţene Bârsa-Moneasa-limită de judeţ Bihor, Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, Nădab-Seleuş sunt cele mai consistente sume bugetate. Cu privire la drumul Bârsa-Moneasa-limită de judeţ Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean susţine că el se integrează în strategia de dezvoltare turistică a judeţului Arad, completând lucrările de modernizare de pe tronsonul Arad-Buteni, pe una dintre cele mai tranzitate artere ale judeţului.
„Din păcate, sumele alocate Consiliului Judeţean nu acoperă toate nevoile noastre. Au fost respinse finanţările pentru drumurile Berzovia-Buziaş-Lipova, Gurahonţ-Buteni, Tauţ-Târnova, Mişca-Apateu-Berechiu. Guvernul nu alocă bani prin PNDL nici pentru reparaţiile capitale la Complexul Muzeal al Judeţului Arad, regretabil, mai ales că ne pregătim pentru Centenarul Marii Uniri iar Aradul este printre judeţele cu cea mai mare contribuţie la acest act istoric”, a subliniat Iustin Cionca.