CONDIMENTELE CARE TE SCAPA DE BOLI

by Paula Craciun

Dau gust mâncării şi, în plus, au importante efecte terapeutice, îmbunătăţind calităţile alimentelor şi acţionând ca un veritabil medicament natural. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne vorbeşte despre ajutorul dat de mirodenii organismului nostru.

Când condimentăm mâncarea? Anumite condimente pot fi adăugate în mâncare chiar de la începutul pregătirii. În acest caz, ele transmit alimentelor efectele lor terapeutice şi, astfel, legumele, cerealele, leguminoasele şi altele vor fi mai uşor digerabile. Aceste condimente sunt: boabele de muştar, chimenul, coriandrul, dafinul, ienibaharul, cuişoarele, ienupărul. În general, acestea sunt sub formă de seminţe şi pot fi puse la fiert chiar nemăcinate.

Ce se adaugă la sfârşit? Este vorba despre plantele cu frunze aromate: pătrunjelul, ţelina, mărarul, menta, tarhonul, leuşteanul, busuiocul, salvia şi cimbrişorul. Ele îşi păstrează astfel proprietăţile terapeutice, completează savoarea condimentelor adăugate la începutul preparării şi, dacă sunt în cantitate suficientă (peste o linguriţă de plantă uscată la o cană de alimente), susţin procesele naturale de vindecare.

Amestecurile sunt bune? Atenţie! În amestecurile de condimente preparate în industria alimentară poate fi găsit glutamatul (E330), un întăritor de gust care adaugă o notă uşor acrişoară. Încercaţi să evitaţi folosirea acestei substanţe, pentru că facilitează reţinerea toxinelor în corp, iar în doze mari poate fi cancerigen. La persoanele alergice, glutamatul poate declanşa sindromul restaurantului chinezesc, cu senzaţii puternice de căldură şi de constricţie a căilor respiratorii.

Sursa: click.ro

Facebook Comments