Ajuns la cea de a XXI -a ediţie Concursul „Tineretul sudează”, în care tineri care practică meseria de sudor se întrec în a-şi demonstra măiestria în faţa profesorilor sau superiorilor s-a bucurat şi în acest an de un real succes. Desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la sediul Şcolii de Sudură care funcţionează sub egida Fililei Arad a Confederţie Patronatului Român în colaborare cu Asociaţia de Sudură din România, faza judeţeană a concursul a reunit un număr de opt sudori cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.
Concurenţii au avut de trecut prin două probe de „foc”, un teoretică şi una practică, iar ce practică a constat în realizarea a trei procedee de sudură, respectiv SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), MIG/MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector).
Comisia de examinare din care a făcut parte ing. Marin Crişan, directorul şcolii de sudură, şi preşedinteşe Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, dr. ing. Francisc Tusz, preşedintele Asociaţiei de Sudură din Arad, şi ing. Iosif Simion nu au avut o misiune tocmai uşoară, însă după verificări amănunţite a stabilit următorul clasament:
Sudură SE-111(sudură cu arc electric electrod învelit)
Locul I – Ţugui Florin
Sudură MIG/MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector)
Locul I –Nedelcu Răzvan
Locul II – Butucel Marian-Liviu
Sudură WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector)
Locul I – Mihuţ Cristian-Gabriel
Locul II – Panţâru Andrei
Iată ce a declarat Ioan Marin Crişan, directorul şcolii de sudură arădene, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, organizatorul şi sufletul acestei manifestări:
„Mă bucur că şi în acest an concursul „Tineretul sudează”, ajuns la peste două decenii s-a bucurat de interesul tinerilor care practică această meserie, care nu este una tocmai uşoară. Câşticătorii au primit premii în bani, iar cei clasaţi pe primul loc vor reprezenta judeţul Arad la faza naţională. Înfiinţarea şcolii de sudură care are elevi nu doar din Arad ci şi din judeţele Alba, Gorj şi Harghita este încă o dovadă că tinerii încep să se reîntoarcă la meserii care de ce să nu recunoaştem sunt bine plătite atât în ţară cât şi în străinătate. În urmă cu paisprezece ani am început să patronez acestă acţiune destinată tinerilor sudori, dar nu singur, ci având alături oameni dedicaţi acestei meserii dar şi repezentanţii presei arădene care m-au ajuta în promovarea acestei acţiuni. Aş vrea să îi amintesc aici pe dr. ing. Francisc Tusz, ing. Doina Moldovan, ing. Cristian Popa, ing. Ovidiu Buda, ing. Spiru Neaţă, iar celor care nu le-am pomenit numele le cer scuze. Toţi aceşti oameni de suflet m-au sprijinit atât moral, intelectual, dar şi material. De asemenea îi mulţumesc în mod deosebit lui Dani Dascălu care a promovat brand-ul „Nu se naşte nici un plod fără un electrod”, care a fost apoi preluat de ziariştii Romulus Dubăţ, Călin Bibe, Lucian Şerban, Orlando Toader, Kristin Varjsi & toată presa arădeană care m-a încurajat în „jocul” cu focul, şi cărora le mulţumesc”.
De menţionat că anul acesta, faza naţională a concursului se va desfăşura la Piteşti, iar Aradul va fi reprezentat în acest an de câştigătorii locului I la fiecare dintre cele trei procedee de sudură.
Le dorim mult succes.