Anul 2019 a fost proclamat în Patriarhia Română ca fiind „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”.
Pe fondul acestei proclamări, Patriarhia Română organizează un concurs dedicat tradiției şi spiritualităţii satului românesc, concurs care se adresează elevilor Seminariilor şi Liceelor Teologice Ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române şi se va încheia în data de 21 mai 2019, după cum informează Sectorul Teologic Educaţional al Patriarhiei.
DETALII DESPRE CONCURS, conform basilica.ro:
Secţiunile concursului
În cadrul concursului pot fi înscrise:
- lucrări legate de perioada calendaristică: toate praznicele împărăteşti (cu dată fixă sau schimbătoare) şi sfinţii mari de peste an;
- lucrări legate de tradiţii privind viaţa de familie: naştere (botez), nuntă, înmormântare.
În ce constă concursul?
Fiecare concurent va alcătui o lucrare, la alegere, care să se înscrie în una din cele două secțiuni ale concursului.
Tema aleasă poate fi şi o sărbătoare locală.
Metoda folosită în elaborarea lucrărilor va fi cercetarea etnologică de teren sau observaţia directă, însemnând culegerea de date, informaţii, documente şi descriere a tuturor elementelor care pot duce la înţelegerea unei societăţi.
Concursul se va desfăşura în două etape:
- la nivelul unităţii de învăţământ;
- la nivel naţional;
Calendarul competiţiei
În perioada 2– 8 aprilie 2019, participanţii vor depune la secretariatul unităţii de învăţământ portofoliul concursului, cu menţiunea: pentru Concursul Naţional de Folclor „Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc”.
În perioada 23 – 29 aprilie 2019, unităţile de învăţământ vor transmite către Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, pe adresa str. Mitropolit Antim Ivireanul, nr. 29, sector 5, Bucureşti, portofoliile câştigătoare ale locurilor I, II şi III la nivelul unităţii de învăţământ şi fişele de evaluare individuală şi colectivă.
Portofoliul câştigător al locului I la nivelul unităţii de învăţământ va intra în concurs pentru etapa naţională.
Modalitatea evaluării
La nivelul unităţii de învăţământ Comisia de evaluare va fi aprobată în cadrul Consiliului de Administraţie, cu binecuvântarea chiriarhului, şi va fi alcătuită din: director (în calitate de preşedinte), un folclorist, un profesor de limba română, un profesor de istorie, un profesor de geografie, un profesor de muzică.
Fiecare portofoliu va fi evaluat de membrii juriului potrivit domeniului de specialitate, conform criteriilor stabilite şi va primi de la 0 la 100 de puncte. După evaluarea lucrărilor se va calcula punctajul obţinut. Portofoliul cu cel mai mare punctaj se va califica la etapa naţională
La nivel naţional Comisia de evaluare va fi aprobată prin Hotărârea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi va cuprinde: un folclorist, un profesor de limba română, un profesor de istorie, un profesor de muzică.
Ceremonia de premiere la nivel naţional va avea loc în ziua de 21 mai 2019, după Sfânta Liturghie, cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale, fiind premiaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, elevii şi profesorii coordonatori.
Sursa foto: ziarullumina.ro