Pentru noi, creştinii, Perioada Sfântului Post este cea mai folositoare de suflet, după cum arată învăţătura patristică: „Postul este maica sănătăţii trupeşti şi sufleteşti” (Sfântul Ioan Gură-de-Aur); postind, mintea poate fi curăţită şi primeşte ascuţime prin lipsirea trupului de aburii mâncărurilor grase şi prin împodobirea lui cu virtuţile înfrânării.Acum este perioada în care copiii și tinerii, roiesc în jurul bisericii pentru a deprinde tehnica de a bate toaca.În Biserica Ortodoxă toaca e şi o rugăciune curată a omului şi a naturii, înălţată spre Dumnezeu, pentru că atunci când se loveşte cu ciocănelele în toacă, cel care bate toaca zice înlăuntrul său rugăciunea inimii „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul.”
În cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul „Ioan Buteanu” cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu, în fiecare an, în această perioadă, în Parohia Gurahonţ, în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiiilor” se desfăşoară Concursul de bătut toaca „Cântecul care te cheamă la rugăciune”, cu premii de Sfintele Paşti. Anul acesta în data de 16 aprilie 2019 a avut loc cea de-a XI ediţie a concursului, care s-a desfăşurat în curtea bisericii în faţa unui public format din elevi si părinţi.
La acest concurs au luat parte un număr de 71 de elevi din următoarele școli: Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț, Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” Almaș, Școala Generală Dieci și Școala Primară Zimbru, Școală Generală Nr.7 din Făgăraș, jud.Brașov
În deschiderea concursului a vorbit Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, care a transmis binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei arădene și a apreciat în mod deosebit bunele legături existente între biserică și școală la Gurahonț, pentru promovarea educației copiilor și tinerilor din întreaga vecinătate a Gurahonțului. După aceasta, părintele consilier a felicitat organizatorii, în mod special pe părintele paroh Moț Dorel și conducerea liceului din Gurahonț și a urat mult succes participanților.
Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni.
Secțiunea I , elevi din clasele I-IV.
Secțiunea a II-a elevi din clasele V-VIII.
Concursul a fost juriat de:
Din partea Sfintei Arhiepiscopii PC. Părinte Consilier Cultural Iustin Popovici, Preaonoratul părinte Botea Alexandru protopop al Sebișului, din partea Bisericii ortodoxe Gurahonț Pr.paroh Moț Dorel, Diacon Moț Aurelian Iulian. Din partea Liceului ,,Ioan Buteanu”, dir. Păiușan Teodor, dir.adj.Vesa Ciprian, prof. de muzică Brânda Nicoleta, prof. de religie Muț Ana.
În timpul deliberării juriului eleva Braica Ionela a prezentat un istoric în ce privește ,,Toaca” , de asemenea a recitat o poezie despre Toacă și a cântat o priceasnă.
Au fost acordate premii și mențiuni: premiul special elevului Cheptea Matei clasa I Școala Generală nr.7 din Făgăraș; premiul I elevei Coșar Florina clasa a V-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț; premiul al II-lea elevului Dănilă Alin clasa a IV-a de la Școala Gimnazială ,,Lazăr Tâmpa” Almaș; premiul al III-lea elevei Braica Ionela clasa a V-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț și mențiuni elevilor: mențiunea I elevei Bedelean Ana clasa a V-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț; mențiunea a II-a elevei Rusamiuc Damiana clasa a IV-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț și mențiunea a III-a elevului Totor Andrei clasa a IV-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț.
De asemenea, fiecare concurent a primit o diplomă de participare din partea Liceului ,,Ioan Buteanu” Gurahonţ, iar din partea Arhiepiscopiei Aradului și Parohiei Gurahonţ o iconiță și dulciuri.
Preotul paroh Moț Dorel a mulțumit Preacuviosului Părinte Iustin Popovici, Preaonoratului părinte protopop Botea Alexandru și conducerii Liceului ,,Ioan Buteanu” Gurahonţ, juriului și participanților spunând: iată cu ajutorul Bunului Dumnezeu s-a încheiat şi această ediţie care a adus multă bucurie în sufletele tinere ale elevilor, care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile şi tradiţiile noastre străbune și totodată arată că vor fi credincioşi de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe, mai de cu seamă în acest an dedicate valorilor și tradițiilor satului românesc.
Înv. Moț Daiana Andra