De la serenada secolului al XVIII-lea şi cel mai profund şi în acelaşi timp dezinvolt propagator al ei, Wolfgang Amadeus Mozart, la influenţele şi expresiile cele mai rafinate, regăsite şi materializate în partituri semnate de coloşii secolului următor – Antonin Dvorak, Charles Gounod sau Richard Strauss – seara de sâmbătă, 17 decembrie 2016, de la ora 19.00, reprezintă o istorie în rezumat a unuia dintre cele mai agreate genuri ale muzicii universale.
Cameralul programat în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr.19 este o iniţiativă semnată de dirijorul PedroNegrescu şi surprinde, în spaţiul alocat audiţiei, evoluţia serenadei de la prototipul mozartian, oglindit în Serenada nr. 12 în do minor, K. 388, la Mica simfonie a lui Charles Gounod, o serenadă în travesti, creată conform standardelor marelui clasic, dar şi influenţele acestuia prezente în Serenada în re minor op. 44 de Antonin Dvorak sau în paginile de recunoscută precocitate ale Serenadei op.7 de Richard Strauss.
Introduse ca elemente de culoare pe parcursul inspiratului documentar sonor, versiunea pentru ansamblu de alamă a Micii serenade K.525, dar şi aceea a unui număr de inspiraţie vocală, Alleluia, din motetul Exsultate, jubilate, K. 165 de Wolfgang Amadeus Mozart, completează seara concertistică prin prezenţa Cvintetului de alamă al Filarmonicii de Stat Arad.
Portret – Pedro Negrescu
bsolvent al clasei de Regie de Teatru Muzical al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 1995, licenţiat în muzică în 1996, Pedro Negrescu a absolvit în cadrul aceleiaşi universităţi secţiile de Pedagogie Muzicală şi Jazz. Studiile de masterat, doctoratul şi specializarea în dirijat orchestră le-a realizat deopotrivă sub egida Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Pedro Negrescu a “debutat dirijoral”, ca o predestinare, de la cea mai fragedă vârstă, la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde făcând parte din grupa specială de auz absolut, a câştigat cu consecvenţă concursul de solfegiu – dictat, ca premiu revenindu-i de fiecare dată bagheta şi dreptul de a dirija orchestra.
A început studiile de orchestră încă din gimnaziu, ca violoncelist la Liceul de artă “George Enescu” din Bucureşti, unde manifestând o adevărată pasiune pentru instrument, a susţinut concerte ca şef de partidă al ansamblului orchestral.
A urmat cursuri de orchestră la Händel Akademie – Karlsruhe (Germania) în 2000, 2001 şi 2003, atât la secţiunea instrumentală cât şi la cea de operă.
În anul 2008 a beneficiat de o bursă post – universitară în SUA, unde a fost asistent dirijor al Maestrului Larry Livingston şi a participat ca instrumentist, în Idellwild Festival Orchestra, alături de care a concertat în celebra Disney Hall.
A asistat de asemenea la repetiţiile orchestrelor Los Angeles Philharmonic, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra, iar la sfârşitul acestui stagiu i-a fost acordat un binemeritat Certificate of Highest Distinction.
Ca dirijor, Pedro Negrescu a susţinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Oradea, Bacău, Botoşani şi Ploieşti, cu orchestra Teatrului Muzical “Nicolae Leonard” din Galaţi, aceea a Teatrului de Operetă din Kiev şi Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei – Chişinău.
Din anul 2000 se dedică în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi doctorat, avându-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brâncuşi, Dumitru Goia. A studiat totodatăcu maeştrii Petru Oschanitzky, Sabin Păutza, Valentin Doni, Ilarion Ionescu Galaţi şi Larry Livingston.
Ca muzician de jazz a susţinut numeroase concerte şi a realizat înregistrări de radio şi televiziune. Este autorul unor albume, printre care unul integral solo, iar altele ca autor de muzică de teatru şi film.
După o îndelungată carieră didactică, în prezent este profesor al Universităţii de arte din Târgu Mureş, unde predă arta interpretării în teatrul liric, ansamblu coral şi dirijat.
Pe scena de concert i-a avut ca parteneri solişti pe Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galaţi, Daniel Podlovschi, Anton Diaconu, Adam la Motte, Ion Bogdan Ştefănescu, Dorel Baicu, Alexandru Moroşanu, Filip Papa, Aron Petrus Boloni, Thomas Pandolfi, Horia Mihail, Daniel Goiţi etc.
Sâmbătă 17 Decembrie 2016 ora 19.00
Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19
CONCERT DE SERENADE
ANSAMBLUL DE SUFLĂTORI AL FILARMONICII DE STAT ARAD
Dirijor PEDRO NEGRESCU
În program lucrări de
Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvorak, Charles Gounod, Richard Strauss