Genul cameral şi ansamblul său de excelenţă – cvartetul de coarde – deschide o nouă serie de concerte – recital în sala Ferdinand a Primăriei Arad, în seara de 17 octombrie, la ora 19.00. Partituri de început de secol XX, semnate Viktor Ulmann, Simon Laks şi Erwin Schuloff particularizează evenimentul propus de cei patru protagonişti – Alexandra Crişan vioara I, Carmen Păulescu vioara a II-a, Marcel Cameniţă – violă, Diana Ivaşcu violoncel – conturând un tablou al unei Europe dominate de război şi lagăre de concentrare.
Originea evreiască a compozitorilor prezenţi în sesiunea de audiţie dar şi experienţele – pentru unii finale – din lagărele naziste de la Auschwitz, Dachau sau Wülzburg conturează un adevărat memorial sonor, cu amintiri profund amprentate în destine de creatori…
Afişul serii de cvartete cuprinde: Cvartetul nr.3 de Viktor Ullman, Cvartetul nr.3, pe teme populare poloneze de Simon Laks şi 5 Piese pentru cvartet de coarde de Erwin Schulhoff.
Le reamintim totodată auditorilor de astăzi:
– Viktor Ullman şi-a pierdut viaţa la 18 Octombrie 1944, la Auschwitz, în camera de gazare
– Simon Laks a trecut prin “experienţa Auschwitz”, a supravieţuit lagărului de la Dachau, fiind eliberat de americani la 29 Aprilie 1945.
Sâmbătă 17 Octombrie 2015 ora 19.00
Sala Ferdinand Primăria Arad
Concert cameral
Alexandra Crişan vioara I, Carmen Păulescu vioara a II-a, Marcel Cameniţă – violă, Diana Ivaşcu violoncel
Program
Viktor Ulmann (1898-1944) Cvartetul nr.3 pentru cvartet de coarde
Allegro moderato
Presto
Largo
Allegro vivace e ritmico
Simon Laks (1901-1983) Cvartetul nr.3 pentru cvartet de coarde, pe motive populare poloneze
Poco lento sostenuto
Allegro non troppo
Allegro moderato giusto
Erwin Schuloff (1894-1942) 5 Piese pentru cvartet de coarde
Alla Valse vienese(Allegro)
Alla Serenata (Allegretto con moto)
Alla Ceka (Molto allegro)
Alla Tango milonga(Andante)
Alla Tarantella (Prestissimo con fuoco) Erwin Schulhoff a pierit de tuberculoză la 18 August 1942, în lagărul de concentrare de la Wülzburg.