Un extraordinar eveniment Beethoven, care poartă semnătura dirijorală a maestrului Horia Andreescu, deschide porţile stagiunii 2014-2015, în prima zi de joi a lunii octombrie. Este rândul strălucitoarei Mise în do major op.86, sora mai vârstnică a Missei Solemnis, să marcheze debutul sonor al toamnei, oferindu-le celor mai fideli consumatori ai muzicii beethoveniene o oportunitate de neuitat.
O distribuţie solistică de prim rang, alcătuită din soprana Daniela Mureşan Chişbora, mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă, tenorul Ionuţ Popescu şi baritonul Cristian Hodrea se alătură corului academic pregătit de Robert Daniel Radoias, în această abordare la o distanţă de peste un deceniu a ópusului beethovenian, în timp ce performanţele orchestrale ale ansamblului simfonic vor fi probate în paginile Simfoniei a VII-a în la major op.92, cea pe care Richard Wagner a considerat-o o adevărată “Apoteoză a dansului”.
Comparaţia sonoră dintre inspiraţia dovedită în paginile partiturii de origine liturgică, creată în 1807 după tiparele marelui Joseph Haydn şi impresionanta arhitectură, ritmurile expansive şi caracterul festiv al simfoniei din 1813 reprezintă o binemeritată experienţă de auditor, rezervată tuturor acelora care păşesc alături de noi pragul noului circuit concertistic.
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră „Virtuozii din Bucureşti”, profesor asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Horia Andreescu a fost distins cu numeroase premii şi distincţii naţionale printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali şi titlul de „Dirijor al anului” – 1997, Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul UNESCO – România- 2000, Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer 2006, Medalia „Nihil Sine Deo” a Casei Regale a României -2012, precum şi premii internaţionale la Copenhaga, Geneva şi Berlin. Cariera sa dirijorală include trei poziţii de Dirijor Oaspete Permanent (continuă să fie invitat) la Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin (1981-1990), Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993) şi Filarmonica din Dresda (1983-1993).