COMPRESELE CU CASTRAVETI, BUNE PENTRU REVIGORARE

by Paula Craciun

Supranumit „Împăratul Plantelor”, acad. Ovidiu Bojor nu se rezumă, atunci când se ocupă de o afecţiune, la fitoterapie, ci o tratează dintr-o perspectivă terapeutică globală, recomandând şi alte terapii alternative. Specialistul ne spune astăzi ce măsuri de prim ajutor să luăm în cazul epuizării din cauza căldurii.

În cazul persoanei epuizate din cauza căldurii, vor fi luate o serie de măsuri de prim ajutor.

  • Trebuie transportată la umbră sau într-o cameră răcoroasă. Aici trebuie culcată orizontal, dar cu picioarele mai sus cu 25 cm decât restul corpului. Îi vor fi masate uşor gambele şi pulpele.
  • Rehidratarea nu se va face brusc, ci treptat, mai întâi cu lichide şi sucuri, apoi cu apă. Nu sunt recomandate băuturile prea reci, respectiv sub +10°C.
  • Pe capul şi pe ceafa persoanei afectate vor fi aplicate comprese umede şi reci, iar corpul îi va fi şters cu un burete înmuiat în apă.
  • Pentru fricţiuni, în special când temperatura se ridică peste valorile normale, rezultate bune dă oţetul aromatic.
  • Dintre remediile tradiţionale, se recomandă compresele cu oţet alimentar îndoit cu apă, cele cu cartofi cruzi raşi, cu castraveţi raşi şi compresele cu frunze de violete sau cu infuzie preparată din flori de violete.
  • Medicina tradiţională chineză recomandă presopunctura. Primul punct se află la proeminenţa muşchiului dintre degetul mare şi arătător, iar al doilea punct se află la încheietura mâinii, la mijlocul lăţimii feţei anterioare a antebraţului, la două lăţimi şi jumătate de deget de cuta încheieturii. Se apasă ferm pe aceste puncte cel puţin două minute.
  • Pentru compresele de care am avea nevoie în sezonul cald e bine să preparăm şi să păstrăm în frigider următoarea compoziţie: într-o sticlă de un litru punem 50 ml oţet şi câte 10 picături din uleiurile esenţiale de mentă, levănţică şi eucalipt, apoi completăm cu apă, lăsând spaţiu pentru a agita lichidul.

Sursa: click.ro

Facebook Comments