Compania de Transport Public Arad plăteşte pentru curent de zece ori mai mult decât în 2021

by Florian Popa

Compania de Transport Public (CTP) Arad, cel mai mare operator de transport din judeţ, este nevoită să cumpere energie electrică la un preţ de aproape zece ori mai mare decât în 2021, motiv pentru care are nevoie de subvenţii de două ori mai mari în acest an, adică de peste 50 de milioane de lei, dar ia în calcul inclusiv reorganizarea unor curse, conform agerpres.ro.
Directorul CTP Arad, Claudiu Godja, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că la finalul anului trecut a fost încheiat un contract pentru achiziţie de energie electrică valabil doar două luni, respectiv ianuarie şi februarie 2022, în speranţa că tarifele vor mai scădea. Preţul de achiziţie este însă de aproximativ zece ori mai mare decât în contractul anterior.
„Suntem nevoiţi să plătim, cel puţin în ianuarie şi februarie, un preţ de 2.150 lei/MW, faţă de 233 de lei/MW anul trecut. Factura din ianuarie, care reflectă un consum estimat pe luna în curs, pentru că de acum plătim factura pe luna în curs, deci anticipat, se ridică la 2,4 milioane de lei. Spre comparaţie, factura de luna trecută a fost de 350.000 de lei. Aceste scumpiri au un impact important asupra costurilor de operare, motiv pentru care în 2022 estimăm că vom avea nevoie de subvenţii de la Consiliul Local Municipal Arad aproape de două ori mai mari decât anul trecut”, a spus Godja.
El a precizat că societatea are un consum mediu lunar de 750 MW, care este însă mai ridicat pe timpul iernii.
În 2021, compania a obţinut de la bugetul local al oraşului subvenţii totale de aproximativ 28 de milioane de lei, dar pentru a putea funcţiona în continuare are nevoie anul acesta de o sumă mult mai mare, care să acopere nu doar scumpirea energiei electrice, dar şi preţurile mai mari la carburanţi, mai ales motorină.
„Pentru a reduce cheltuielile, avem în prezent discuţii cu administraţia locală, una dintre variantele luate în calcul fiind modificarea circulaţiei tramvaielor în afara orelor de vârf”, a spus directorul Companiei de Transport Public.
CTP Arad are cea mai lungă reţea de linii de tramvai din România, după Bucureşti, operând şi o linie care leagă, pe o distanţă de circa 25 de kilometri, municipiul Arad de localitatea de interes turistic Ghioroc, trecând prin mai multe localităţi.
În prezent, compania este 520 de salariaţi şi un parc format din circa 120 de tramvaie şi 110 de autobuze, din care jumătate operează în fiecare zi.
Acţionarii companiei sunt Consiliul Local Arad (70%) şi Consiliul Judeţean (30%).

Facebook Comments