Compania de Apă Arad, una dintre cele mai profitabile și active instituții subordonate ale Consiliului Județean Arad, şi-a propus modernizarea întregii infrastructuri de apă și apă uzată în județul Arad. Realizarea acestui obiectiv implică efectuarea unor lucrări ample de extindere, respectiv reabilitări ale rețelelor de apă și canalizare din localitățile situate în aria de operare.
Cel mai important proiect pe care Compania de Apă îl are în derulare are o valoare de aproximativ 325 de milioane de euro. În ceea ce priveşte Sistemul de Alimentare cu Apă Arad, valoarea estimată a investiției în rețeaua de apă depășește 69.500.000 euro, fiind prevăzute și lucrări de extindere, reabilitare rețele şi aducțiuni pe lungimi care depășesc 165 km. În ceea ce priveşte aglomerarea Arad, valoarea estimată a investiției în rețeaua de canalizare depășește 79.200.000 euro, fiind prevăzute și lucrări de reabilitare rețele şi conducte de refulare pe lungimi care depășesc 16 km.
„Mă bucur că acest proiect major avansează. Compania de Apă va aduce în județul Arad peste 325 de milioane de euro din fonduri europene pentru rețelele de apă şi canalizare. O parte din fonduri sunt destinate municipiului Arad, pentru modernizarea sistemului de colectare și transport a apelor uzate din localitățile învecinate Aradului. Vom realiza un inel colector, care va ocoli municipiul și va transporta apele uzate la stația de epurare fără să mai traverseze centrul Aradului”.
La începutul lunii aprilie, directorul general al Companiei de Apă Arad, Vasile Borha, a semnat, ca parte a acestei investiții majore, contractul de servicii cu prestatorul care a câștigat procedura de licitație pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare şi a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Arad, în perioada 2014-2020”
Durata totală a contractului este de 98 luni și acoperă în întregime cele trei etape ale contractului: Asistență tehnică pentru actualizarea Aplicației de Finanțare și elaborarea Documentațiilor de Atribuire, Asistență Tehnică pentru Managementul Proiectului și Asistență Tehnică pentru Supervizare, ce include atât perioada de execuție a contractelor de lucrări, cât și perioada de garanție a lucrărilor (perioada de notificare a defectelor).
Prima fază a contractului, cea care se referă la asistența tehnică pentru actualizarea aplicației de finanțare, este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, urmând ca restul etapelor să fie prinse pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă, în ambele programe fiind vorba despre fonduri europene.
Proiectul regional propus pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din județ ar urma să vizeze aproximativ 34 de unități administrativ-teritoriale, care au în componența lor un număr de aproximativ 92 de localități.
123 de milioane de euro a investit până acum Compania de Apă în modernizarea și dezvoltarea rețelei de apă canal din județul Arad! Ca urmare a acestor investiții, astăzi 131 localități beneficiază de servicii de alimentare cu apă furnizate de Compania de Apă Arad și există peste 44 700 de racorduri de canalizare. Aprox. 300.000 de persoane din cei 410.000 de locuitori ai județului au acces la apă potabilă distribuită prin rețeaua Companiei de Apă Arad.