Avocatul Ion Cazacu a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit că Adrian Năstase poate fi propus pentru liberare condiţionată, întrucât îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.
Ion Cazacu a spus că membrii comisiei au ajuns la o concluzie în privinţa lui Năstase şi că aceasta va fi trimisă instanţei, care va da o decizie privind liberarea condiţionată a fostului premier.
Surse din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase a intrat automat în atenţia comisiei de la Penitenciarul Jilava, întrucât întruneşte condiţiile necesare eliberării condiţionate.
Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava, unde este încarcerat Adrian Năstase, a verificat dacă fostul premier a executat o treime din pedeapsă şi a stabilit că este propozabil pentru eliberare. Propunerea comisiei va fi transmisă instanţei de judecată, care va decide, în final, dacă Adrian Năstase va putea sau nu să părăsească penitenciarul, au precizat sursele citate.
Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat pentru MEDIAFAX că membrii comisiei de la penitenciar au analizat cât anume din pedeapsă s-a executat şi dacă, prin activitatea depusă în penitenciar sau prin comportamentul de acolo, fostul premier poate beneficia de liberarea condiţionată.
După ce comisia de liberare condiţionată din penitenciar face propunerea, dosarul ajunge la un judecător, singurul care poate propuse liberarea condiţionată. O decizie va fi luată de instanţă, după o primă examinare la nivelul judecătoriei şi după o eventuală contestare la instanţa superioară, a explicat Cazacu procedura în acest caz.
Avocatul a mai spus că, în analiza dosarului, comisia a luat în calcul, în primul rând, fracţia prevăzută de lege care trebuie să fie executată. În cazul lui Adrian Năastase, această fracţie este din cele două condamnări, de patru ani şi respectiv doi ani de închisoare, care au fost contopite şi la cei patru ani s-a adăugat un sport de pedeapsă de şase luni.
Cazacu a precizat că întrucât se au în vedere condamnări pentru fapte petrecute înainte de 1 februarie, ceea ce se ia în calcul este o treime din pedeapsa totală de patru ani şi şase luni a lui Năstase.
Avocatul a mai spus că, la zilele pe care le-a efectuat efectiv în penitenciar, din pedeapsă vor fi scăzute şi „zilele câştigate” dacă a prestat activităţi fizice, practice sau activităţi intelectuale din care rezultă o lucrare ştiinţifică. Cazacu a precizat că, din ceea ce ştie, regulamentul actual al penitenciarului prevede că, pentru o lucrare ştiinţifică, un deţinut poate câştiga 30 de zile, care se iau în calcul ca fiind executate.
Sursa: mediafax.ro