Vlad Botoș, europarlamentar Alianța USR PLUS: „Săptămâna viitoare Comisia Europeană va prezenta în cadrul plenarei Parlamentului European Planul de Recuperare European. Bugetul acestui pachet de recuperare economică se va ridica la 1.000 de miliarde de Euro. Pactul ecologic va fi principalul actor al acestui ambițios Plan de Recuperare.
Primul punct al planului este Renovarea Clădirilor. Comisia lansează un instrument generos de 91 de miliarde de Euro, care combinat cu alte surse de finanțare poate ajunge la 350 de miliarde de Euro. Prioritate, în realizarea acestui obiectiv, vor avea renovarea instituțiilor publice precum spitalele, școlile, locuințele sociale precum și locuințe ale familiilor cu venituri mici. De asemenea, Comisia dorește să revizuiască anumite norme pentru a oferi autorităților publice un cadru care să sprijine renovarea de calitate a clădirilor.
Al doilea punct sunt energiile regenerabile și hidrogenul care au ca scop decarbonizare economiei Europei. Astfel Comisia va dezvolta o schemă de 25 de miliarde pentru proiecte regenerabile de 15 GW. De asemenea se va acorda un sprijin de 10 miliarde de Euro prin Banca Europeană de Investiții sistemelor naționale energetice dar și dublarea finanțării tehnologiilor care au în vedere hidrogenul, buget care în prezent se ridică la 650 de miliarde de Euro.
În acest context Comisia dorește și dublarea finanțării cercetării și inovării în acest domeniu dar și înființarea unui fond de creditare de 10 miliarde de Euro prin Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea infrastructurii de hidrogen.
Al treilea punct se referă la mobilitate curată care prevede reducerea emisiilor prin achiziția la nivel de UE de autovehicule ecologice în valoare de 20 de miliarde de Euro, investiții în trenuri fără emisii de 40-60 de miliarde de Euro, precum și un plan ambițios în infrastructura de reîncărcare a mașinilor electrice, care prevede montarea a 2 milioane de stații de încărcare electrică.
Sectorul feroviar va avea de asemenea asigurat un pachet consistent de 40 de miliarde de Euro care se va concentra în special în investiții în infrastructură, atât pentru transportul de pasageri cât și pentru cel de mărfuri.
Planul amintește de asemenea de finanțări în infrastructuri verzi precum cele de ciclism, care vor fi finanțate prin programe regionale ale UE.
Nu a fost uitat nici sectorul agricol și economia circulară care vor beneficia de fonduri pentru digitalizare.
România are ocazia să se dezvolte inteligent și verde trebuie doar să ne mobilizăm pentru a beneficia de finanțările care ne vor fi puse la dispoziție.
România are nevoie de fonduri pentru a se dezvolta și noi am fost aleși să contribuim la aceasta.”