Medicii atrag atentia cu privire la un obicei des intalnit in alimentatia romanilor! Este cunoscut faptul ca suntem mari amatori de cartofi, insa acesti nu ar trebui combinati doar cu preparate din carne, provocand un adevarat disconfort la nivelul digestiei si putand provoca probleme serioase pe termen lung.
Motivul pentru care carnea si cartofii nu se inteleg in procesul digestiei este acela ca pentru a fi digerate, proteinele din carne au nevoie de un mediu acid pentru a se descompune. Proteinele pot fi atat de origine animala, cum ar fi carnea de porc, carnea de pasare, carne rosie, peste si fructe de mare, lactate (exceptie untul), zerul; si proteine de origine vegetala: soia, seminte de canepa, seminte, nuci, alune.
Pe de alta parte, amidonul din cartofi, poate cea mai preferata leguma din Romania, se descompune la nivel intern doar cu cu ajutorul unei enzime care este activa doar in mediul alcalin, bazic. Alimentele cele mai intalnite care contine amidon sunt legumele precum cartofii albi sau cei dulci, biscuitii, pastele fainoase, cerealele, painea, boabele (de orez, grau, quinoa, mei).
Corpul sufera cand combinam cele doua grupe de alimente, proteinele si produsele care contin amidon. Stomacul nostru se afla intr-o situatie dificila si este solicitat la maxim. Astfel, acesta trebuie sa secrete mai multe sucuri pentru a descompune mancarea ingerata, insa fiecare are enzime de tipuri opuse, care se vor neutraliza recicproc. Astfel, digestia va dura mai mult decat este necesar.
De aceea, dupa o masa cu combinatii gresite de carne cu cartofi ne vom simti obositi si lipsiti de energie. Mai mult, vom avea gaze si arsuri stomacale. De asemenea, stagnarea alimentelor in intestine va duce in cele din urma la fermentarea lor si la eliberarea de toxine daunatoare sanatatii. Nu in ultimul rand, nutritionistii mai atrag atentia cu privire la sedimentele acumulate in organism, care incetinesc ritmul corpului si duc la depunerea grasimilor, in special in jurul taliei.
Sursa: sanatate.bzi.ro