Comunitatea istorică românească din Ungaria se pregătește să întâmpine sărbătoarea Nașterii Domnului, prețuind colindele și obiceiurile tradiționale românești. În această perioadă, consulul general al României la Gyula Florin Vasiloni, participă la manifestarile identitare ale comunității, la spectacole de colinde, la serbările organizate de școlile unde învață copiii românilor, la manifestări religioase, etc.
În seara zilei de 12 decembrie, consulul general Florin Vasiloni a primit la reşedinţa sa colindul Corului „Pro Musica”. La acest moment a participat PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoţit de către alţi clerici din cadrul episcopiei și alți reprezentanți ai comunității istorice românești din Ungaria. Corul „Pro Musica” este un cor format în special din intelectuali români din Ungaria, împlinind în acest an 27 de ani de la înfiinţare. De atunci, mentorul grupului este artistul plastic Ştefan Oroian (membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria). Timp de 20 de ani, corul a fost dirijat de către maestrul Gh. Fluieraş din Arad, în prezent fiind pregătit de către dirijorul Adrian Bughi, originar din acelaşi oraş.
În această perioadă, un grup de studenţi ai Universităţii din Oradea, sub coordonarea prof. Ioan Horga, decanul Facultaţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, au efectuat o vizită la Gyula, ocazie cu care au prezentat colinde româneşti la sediul misiunii diplomatice româneşti, iar însoţiţi de către şeful misiunii, au vizitat Catedrala Ortodoxă „Sf. Nicolae” din Gyula.
Consulul general Florin Vasiloni a primit de asemenea, la reședința sa, un grup de colindători condus de către instructorul Gheorghe Gros, originar din Chitighaz (Ketegyhaza). Aceștia au fost însoțiți de membri renumitei formații folclorice „Dubașii din Tomești”, din jud. Timiș.
În ziua de 13 decembrie, o delegație a Consiliului Județean Hunedoara, condusă de dl. Daniel Andronache, vicepreședinte, a efectuat o vizită la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula. Delegația hunedoreană a oferit liceului o donație de carte de 5.000 de volume. De asemenea, membri Ansamblului „Drăgan Muntean” din Deva au oferit publicului format din profesori și elevi ai școlii, un program de colinde românești.