În data de 13 decembrie 2019, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la un eveniment cultural dedicat prof. Ioan „Mitică” Ruja, trecut la cele veşnice. Evenimentul desfăşurat în sala Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a cuprins numeroare evocări ale renumitului profesor, coregraf şi dansator Ioan „Mitică” Ruja, care timp de zeci de ani, a contribuit la menţinerea, dezvoltarea şi afirmarea dansurilor tradiţionale româneşti din Micherechi, pe scenele din Ungaria şi din alte ţări. Au vorbit despre Ioan „Mitică” Ruja, printre alţii, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB) şi Tiberiu Boca, redactor TV la Szeged. Ansamblul de păstrare a tradiţiilor populare din Micherechi, profesori ai LNB, dar şi membri unor ansambluri profesioniste de dans din Gyor şi Szekesfehervar au dansat dansurile româneşti din Micherechi, „mândria satului”, cum le denumesc locuitorii români din această localitate, majoritar românească, din Ungaria. La manifestare au participat membri familiei celui evocat, fiul acestuia, Zoltan Ruja, fiind un renumit medic cardiolog, profesor universitar la Budapesta şi Kecskemet. Manifestarea a fost un moment cultural valoros, publicul românesc din Ungaria dovedind că are apetenţă pentru respectarea şi cinstirea înaintaşilor care au fost repere în viaţa comunităţii. Aceste personalităţi sunt un bun exemplu şi pot constitui exemple pentru tânăra generaţie. La acest moment au participat reprezentanţi ai Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ai altor autoguvernări româneşti din localităţile limitrofe Gyulei, alte oficialităţi dar şi un numeros public.
În aceeaşi zi, pe scena casei de Cultură din Chitighaz, Ungaria, a avut loc serbarea tradițională de Crăciun, oferită de preșcolarii de la grădiniță și de elevii Şcolii Generale din această localitate. La Chitighaz, la aceste instituţii învață în prezent 138 de elevi, în clasele 1-8 și 55 de preșcolari, sub îndrumarea a 36 de cadre didactice (18 profesori și 8 educatori), iar localitatea numără circa 3.700 de locuitori, dintre care peste jumătate sunt etnici români. La manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. La eveniment au participat peste 300 de persoane și multe oficialități. Preşcolarii şi elevii au prezentat colinde, poezii şi obiceiuri tradiționale din Chitighaz.
Sâmbătă, 14 decembrie 2019, răspunzând invitației adresate de către consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), a făcut sfințirea reședinței acestuia din Gyula, conform obiceiului tradiţional românesc. În aceeaşi zi, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a primit la reşedinţa sa colindători sosiţi din România, dar şi membri ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Timp de trei zile, românii din Ungaria i-au avut ca invitați, veniți cu colinda și alte tradiții populare românești, pe tinerii membri ai Ansamblului Folcloric „Dubaşii”, din comuna Tomeşti (județul Timiş). Cei veniţi din România au fost însoţiţi de către membri Ansamblului „Doina Bihorului”, care cuprinde tineri din localităţi cu tradiţie românească din judeţul Hajdu-Bihar. Ei sunt coordonaţi de către instructorul Gheorghe Gros, originar din Chitighaz (Ketegyhaza). Aceştia au prezentat colinde şi tradiţii româneşti tradiţionale, în mai multe localităţi unde trăiesc comunităţi româneşti în Ungaria.