COLINDE SI LANSARE DE CARTE PENTRU ROMANII DIN UNGARIA, LA DEBRECEN SI CHITIGHAZ (FOTO)

by Sida Voicu
Vineri, 11 decembrie 2015, Şcoala Generală din Chitighaz (Kétegyháza), din Ungaria, a organizat un dublu eveniment, care a avut loc la biblioteca şi Casă de Cultură din localitate: lansarea volumului bilingv, româno-ungar, intitulat „1793-2015 – Istoria şcolii româneşti din Chitighaz”, aparţinând doamnei Maria Sarca Zombai şi serbarea de Crăciun a acestei Şcoli.
La evenimente au participat mai multe oficialităţi: PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula şi parohul Chitighazului, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Lavinia Butacu, reprezentant al Ambasadei României din Budapesta, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Alexandru Fina, vicepreşedintele ATRU, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Chitighaz, Mariana Negrau Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al ATRU, Erika Borbely, directorul Şcolii Generale din Chitighaz, Maria Kalcsó, primarul Chitighazului, Elvira Ardelean, primarul localităţii Otlaca Pustă, Eva Iova-Simon, directorul săptămânalului „Foaia Românească” s.a.
Autoarea a prezentat volumul, care adună în cuvinte, imagini şi documente, istoricul de 222 de ani, de la prima menţionare a Şcolii româneşti din Chitighaz, care la început (între 1713-1811) a fost confesională, s-a modernizat şi dezvoltat, apoi fost desfiinţată (1930-1949), după care a fost reînfiinţată în 1949. Maria Sarca Zombai a fost profesor de istorie şi lb. română la Şcoală din Chitighaz, vreme de 40 de ani, între 1968-2008 şi este cea de a-a IV-a carte editată, dedicată comunităţii româneşti şi satului din care provine şi ea. În prezent este deputat ATRU.
La a două parte a programului, au asistat peste 300 de persoane, oficialităţi, cadre didactice, părinţi şi invitaţi din alte localităţi.
În deschiderea programului, după cuvântul de salut al doamnei director Erika Borbely, a urmat un mic concert de colinde, prezentat de artişti de muzică populară din România (Maria Dan Paucean, din Sibiu, Mircea Cartisoreanu, din Fagaras, Alexandru Barastean, din Aiud, Simona Nicolae, din judeţul Caraş-Severin şi Ioan Beschiu, cântăreţ la fluier, de la Jina (Sibiu), care au venit cu colinda la românii din Ungaria, împreună cu un ansamblu de la Săvârşin (Arad), prin sprijinul domnului Ioan Oltean, directorul Asociaţiei Cultural-Artistice „Fageteana”, din Făget (Timiş), care în cursul zilei au colindat şi alte instituţii româneşti din Gyula, inclusiv la Consulatul General al României la Gyula, însoţiţi de Mihai Cerhati şi alţi reprezentanţi ai Autoguvernării Româneşti din Gyula.
Serbarea copiilor de la Grădiniţa şi Şcoala Generală din Chitighaz a cuprins un program oferit în limba română, de diferite grupe de copii, de la grădiniţă şi de elevi din cursul primar şi gimnazial, program ce a cuprins cântece, poezii şi scenete închinate sărbătorii Crăciunului. Actualmente, la Şcoala din Chitighaz, învaţă un număr de 143 de elevi, iar la Grădiniţă sunt înscrişi 54 de copii.
În data de 12 decembrie, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, din Debrecen, a avut loc o ceremonie festivă cu ocazia sărbătorilor Crăciunului, în organizarea Autoguvernării Româneşti din acest judeţ, condusa de doamna Bartha Laszlone. La această festivitate au participat în jur de 100 de persoane. La ceremonie a fost prezent şi ES Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Printre oficialităţi, au fost prezenţi Ester Krasztisne, vice-notarul jud, Hajdu-Bihar, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Mihai Cerhati, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula. Au fost prezenţi reprezentanţi ai celor 9 autoguvernări de naţionalitate română din judeţul Hajdu-Bihar. Programul artistic a cuprins un moment oferit de „Dubaşii de la Tomeşti” (jud. Timiş) şi dansuri populare tradiţionale, prezentate de elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula.
Facebook Comments