Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad a fost gazda proiectului „Activăm viitori lideri pentru protecția naturii”, inițiat de Propark, Fundația pentru Arii Protejate, în parteneriat cu Parcul Natural „Lunca Mureșului”. Proiectul se derulează cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, și construiește un program educativ prin intermediul căruia tinerii sunt mai bine pregătiți pentru a se implica și a lua decizii legate de provocările viitorului, în special cele legate de protecția naturii.
La activitate au participat aproximativ 200 de elevi din clasele a IX-a și a X-a, care au învățat ce este o arie naturală protejată, importanța existenței ariilor naturale protejate și cum se pot implica ei în protecția naturii. Aceasta este o primă etapă a proiectului, care se va desfășura până în martie 2024.
Elevii au fost familiarizați cu concepte de bază legate de activismul civic și conservarea naturii cu ajutorul instrumentelor moderne de tipul ochelarilor VR (realitate virtuală). Prin intermediul acestei tehnologii, elevii au avut bucuria de a călători virtual prin Parcul Natural „Lunca Mureșului”, survolând zona cu ajutorul unei drone și explorând Mureșul din canoe.
De asemenea, li s-au dat informații legate de una dintre cele mai provocatoare activități din proiect, un concurs, acesta presupunând propunerea unei idei de amenajare a unui spațiu tematic care să pună în valoare Parcul Natural Lunca Mureșului.
La concurs vor participa patru licee din Arad, fiecare liceu va fi reprezentat de un grup de 20 de elevi. Elevii câștigători vor avea posibilitatea să-și creeze propriul spațiu tematic dedicat ariei protejate în școala lor și, ca recompensă, vor participa la o tabără în vacanța de vară în munții Retezat. Din toamnă, cei 20 de elevi se vor constitui, zece dintre ei, în Consiliu Consultativ de Tineret pentru parc și zece în Consiliu Științific de Tineret al parcului. Cele două consilii de tineret vor avea ca temă de studiu una dintre problemele reale cu care se confruntă Parcul Naturala Lunca Mureșului și vor veni cu propuneri de rezolvare a acesteia. Pentru elevii care se vor implica cel mai mult in proiect, organizatorii au pregătit si o excursie la Parlamentul European, activitate ce se va desfășura în vara anului 2023.
Campania de educare și programul de leadership vor pregăti elevii să se implice activ în acțiuni legate de arii protejate, dar și ținând cont de nevoile comunităților locale. „Suntem foarte entuziasmați că îi putem aduce pe tineri mai aproape de noi și de protecția naturii cu ajutorul tehnologiei, dar și că le putem oferi posibilitatea să gândească ei singuri un laborator pe care îl vor putea folosi pentru învățare” a spus Ioana-Cosânzeana Duică, specialist în educație ecologică Propark.
A consemnat prof. Eugenia Groșan