CODIŢELE DE LA CĂPȘUNI CALMEAZĂ DURERILE ARTICULARE

by Cristian Dobre

Oamenii au reflexul de a arunca la gunoi coditele de la capsuni, insa ele sunt totusi comestibile si benefice pentru sanatate – arata cercetatori de la o universitate italiana, care au efectuat un studiu asupra binefacerilor micilor frunze ale atat de indragitelor fructe, relateaza 7sur7.be. Coditele ajuta la calmarea durerilor articulare si disconfortul gastro-intestinal.

Pentru ca ele nu sunt deloc imbietoare pentru consumul ca atare, site-ul Terra Femina ofera cateva idei simple care sa le faca atragatoare si sa le permita sa isi arate virtutile.
1. Cum este la moda aromatizarea apei cu diferite fructe, acelasi lucru s-ar putea face cu coditele de la capsuni. Ele se infuzeaza in apa calda, se filtreaza lichidul, se lasa la racit si se consuma.
2. Pentru salatele de vara se poate pregati un otet de capsuni foarte bun pentru sanatate. Este suficient sa se preseze cateva capsuni cu codite intr-un bol, sa se adauge otet de vin alb, sa se puna amestecul la foc un minut, rezultand astfel un delicios otet pregatit in casa.
3. De asemenea, o solutie pentru consumul coditelor de capsuni este adaugarea lor intr-un smoothie.

Frunzele si radacinile de capsuni, proprietati terapeutice 
Putini stiu ca si frunzele, dar si radacinile de capsuni sunt benefice sanatatii. Frunzele se culeg dupa fructificatie, se usuca la umbra si se depoziteaza apoi in saci de hartie. Sunt foarte puternic astringente, ajuta la eliminarea unor bacterii din intestin. Au si efecte diuretice si antiinflamatoare.
Radacina capsunilor se culege toamna, in lunile octombrie – noiembrie, se spala in jet de apa, apoi se usuca in spatii calduroase si uscate. Este un tonic digestiv si un febrifug foarte bun.
Ambele parti ale plantei se consuma sub forma de pulbere sau infuzie. Radacina sau funzele uscate se macina fin cu rasnita electrica de cafea, pana devin o pulbere fina. Se pastreaza intr-un borcan inchis ermetic, pe cat posibil la intuneric, pentru a nu se degrada principiile active. Din aceasta pulbere se administreaza cate 2-4 lingurite rase pe zi, pe stomacul gol, cu putina apa.

Infuzia combinata
Se pun 4 lingurite de frunze uscate de capsuni la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata, care se bea pe parcursul unei zile.

Boli tratate cu ajutorul frunzelor si radacinilor de capsuni

1. Diaree, infectie intestinala – se administreaza infuzia combinata de frunze de capsuni, din care se beau cate 2-4 cani pe zi, pana la disparitia simptomelor. Tratamentul va fi inceput la minimum 6 ore de la declansarea diareei, asa incat sa dea ragazul sa poata fi evacuate din intestin toate materiile nocive.
Infuzia combinata de frunze de capsuni contine un procent ridicat de taninuri, care precipita cu microorganismele parazite din intestin, distrugandu-le. Cresc consistenta materiilor fecale din colon si stopeaza prompt diareea.
2. Cistita cu sangerari – se administreaza, de asemenea, infuzia combinata de frunze de capsuni, cate 0,5 – 1 litru pe zi. Este un adjuvant excelent la terapia medicamentoasa, care accelereaza cicatrizarea epiteliilor lezate de infectie, are efect antiinflamator urinar si un efect antibiotic destul de puternic, mai ales contra E.Coli.
3. Febra, raceala – se ia pulbere de radacina de capsuni, cate un sfert – o jumatate de lingurita, la doua ore. Are efect febrifug bland, reduce inflamatia si catarul cailor respiratorii. In cazul racelilor, suplimentar se face si gargara cu infuzia combinata de frunze de capsuni, pentru combaterea tusei si pentru a ajuta la expectoratie.
4. Reumatism – in paralel cu tratamentul cu capsuni proaspete se administreaza si infuzia combinata de frunze de capsuni, care are, si ea, un efect puternic antiinflamator si protejeaza articulatiile de procesele degenerative. In plus, infuzia combinata de frunze de capsuni compenseaza efectul puternic laxativ al fructelor (care poate produce deranjamente intestinale) si intensifica efectul diuretic si depurativ al acestora.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments