Face parte din familia Ranunculaceae si are denumirea stiintifica Adonis aestivalis. La noi în tara are si alte denumiri populare: iarba-cocosului sau chimen-cîinesc. Din punct de vedere medicinal, planta este apreciata si folosita în homeopatie pentru continutul de substante glicozide cardiostimulatoare. Cel mai mult e utila în tratamentul hiperfunctiilor tiroidiene.
Cocoseii de cîmp mai au efect diuretic, hipertensiv, antimigrenos, calmant în tulburarile neurovegetative, usor estrogenic. Preparatele pe baza de cocosei de cîmp se recomanda în tulburarile neurovegetative cu rezonanta cardiaca, hipotensiune arteriala, angina pectorala, insuficienta cardiaca, afectiuni cardiace de natura reumatica, circulatie cefalica sau periferica deficitara.
Cocoseii de cîmp reduc edemul, mai ales în ascite, prin accelerarea eliminarii lichidelor pe cale renala, aceasta planta fiind indicata ca adjuvant în caz de ciroza sau în alte tulburari hepatice asociate cu retinerea de lichide în organism.
Atentie!
Planta trebuie folosita în doze mici si numai la recomandarea unui medic specialist deoarece este otravitoare. În doze mari poate cauza intoxicatii grave, probleme respiratorii, convulsii, poate duce la coma si moarte. În caz de hipertensiune arteriala sau tensiune arteriala oscilanta, tratamentele cu aceasta planta sînt contraindicate.
Sursa: sanatate.bzi.ro