Fostul consilier local Claudiu Cristea scrie pe blogul său despre intenţia primarului Gheorghe Falcă de a iniţia un referndum local privind trecerea cetăţii de la Ministerul Apărării în patrimoniul oraşului. Cristea spune că întrebarea pusă la referendum va semăna cu zicala populară „vrei calule ovăz?”
„Cam așa ar suna și întrebarea referendumului propus de primarul Falcă privind Cetatea Aradului. Mă întreb oare cât timp acest individ, acompaniat de corul său de slugoi, continuă să ne ia de proști? Oare cât timp se mai poate baza pe toleranța, înțelegerea sau blazarea (?) arădenilor?
Am deja emoții. Oare care va fi răspunsul arădenilor? Vor fi oare de acord să „primească” Cetatea? Ha, ha, ha, cât suntem de proști — nu-i așa dom’le primar? Niște fraieri!
Nu e foarte clar că arădenii nu pot determina printr-un referendum soarta juridică a Cetății? Cum să faci referendum local, în Arad, într-o problemă în care e implicată o autoritate centrală (Ministerul Apărării)? De ce nu un referendum local cu întrebarea: „Sunteți de acord cu mutarea capitalei României la Arad?”. Oare de ce nu a inițiat dl. Falcă un referendum pe vremea guvernului Boc sau Ungureanu?
Urmându-și modelul inspirațional de la Cotroceni, micul tiran de provincie vrea referendumul său. De ce nu ar sufla și el din toți plămânii în trompeta populismului?
Acum să nu se înțeleagă că e de tolerat ce face guvernul. Nu. E același incasabil sistem ticăloșit lăsat moștenire și perpetuat de FSN-ul domnului Falcă. Un sistem care permite unui trepăduș politic local să-și facă capital politic atât în opoziție cât și la putere. Când e la putere baronul local e omul bun care merge prin ministere și „rezolvă probleme” pentru Arad. Atunci sistemul clientelar e bun pentru Arad. „Votați PDL ca să aduc bani la Arad”. Când trece în opoziție același sistem clientelar devine vrednic de oprobiul public. „Suntem pedepsiți că am votat PDL”. Dar e bun sistemul și în opoziție. Se pot organiza proteste, se pot iniția referendumuri fără de obiect. Ce de beneficii!”