Un proiect de lege înregistrat zilele trecute la Parlament propune modificarea Codului Fiscal cu scopul scutirii de impozit în cazul clădirilor clasificate ca monument istoric și al terenurilor acestora, indiferent de forma de proprietate, publică sau privată. În prezent, consiliile locale pot decide dacă scutesc de impozit o astfel de clădire, dar parlamentarii propun eliminarea acestei prerogative a aleșilor locali.
Autorii inițiativei legislslative arată că noul Cod Fiscal, intrat în vigoare anul acesta, nesocotește principiile Legii protejării monumentelor istorice, respectiv ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general și principiul protejării acestora indiferent de regimul de proprietate și starea de conservare.
Potrivit legii protejării monumentelor istorice, autoritățile locale ar trebui să sprijine conservarea și restaurarea acestor monumente prin facilități de ordin fiscal.
“Statul, prin autoritățile publice centrale și locale, nu numai că nu acordă sprijin financiar restaurării, menținerii și valorificării acestor monumente, dar împovărează și mai grav proprietarii acestora. Aceștia din urmă sunt obligați să mențină starea clădirilor, să procedeze la renovări și construcții numai conform unor standarde ridicate mult mai costisitoare decât cele existente pentru clădiri noi”, arată autorii proiectului de lege.Aceștia mai susțin că a lăsa la latitudinea autorităților locale decizia de impozita sau nu aceste clădiri, mai ales când valoarea și situarea lor conduc la o impozitare ridicată, iar proprietarii nu dețin de fonduri suficiente pentru conservare și resturare, înseamnă “deschiderea căii spre distrugerea acestor clădiri” și “drum liber înlocuirii lor cu unele noi”.
Prin urmare, parlamentarii propun ca prevederile Codului Fiscal cu privire scutirea impozitului pe clădiri să se aplice și pentru “clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice”. Aceeași scutire este propusă pentru terenurile aferente acestor clădiri, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice.
Sursa: profit.ro