Vicepreședintele Consiliului Județean Arad explică situația în care se află unele localități din județul Arad, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decretat starea de urgență din cauza deficiențelor constatate la colectarea deșeurilor. Răzvan Cadar susține că se fac eforturi pentru rezolvarea cât mai urgentă a situației, dar că asta depinde și de primăriile în cauză, dintre care unele, în mod inexplicabil, întârzie să ia măsurile necesare.
În continuare situația privind colectarea deșeurilor pe zonele 2 și 5, care totalizează 24 de unități administrativ-teritoriale (UAT) rămâne blocată. După ce firma de salubrizare care a operat pe aceste zone a rămas fără autorizație de mediu, iar mai târziu fără licență ANRSC, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decretat starea de urgență pe zonele 2 (Chişineu-Criş, Mişca, Şepreuş, Sintea Mare, Zerind, Pilu, Socodor, Grăniceri, Olari, Zărand, Şimand) și 5 (Lipova, Petriş, Săvârşin, Vărădia de Mureş, Birchiş, Bata, Ususău, Conop, Şiştarovăţ, Zăbrani, Ghioroc, Păuliş, Bârzava).
În urma acestei decizii, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor a înaintat documentația necesară pentru efectuarea unei proceduri în regim de urgență, pentru ca locuitorii din cele 24 de UAT să beneficieze de servicii corespunzătoare de salubrizare. În data de 19 iulie a avut loc semnarea contractului cu consultantul, în vederea pregătirii documentației.
„Am transmis celor 24 de primării documentația pentru organizarea licitației, urmând ca fiecare dintre ele să își dea acordul, în parte, printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru respectivul document. Acest acord este necesar pentru desemnarea unei firme autorizate, prin atribuire directă, serviciile de colectare a deșeurilor. Situația este însă complicată și de faptul că nu toate primăriile au emis hotărârea necesară de Consiliu Local. Unele susțin că nu vor să păstreze regimul de tarifare, prin taxă, iar blocajul continuă” – a declarat Răzvan Cadar.
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad susține că întârzierile din partea oricărei primării sunt inacceptabile, pentru că afectează toți locuitorii celor 24 de comunități. El nu exclude nici măsuri extrem de radicale în cazul primăriilor indecise, mergând până la excluderea din ADI SIGD și imputarea cheltuielilor angajate până acum în proiect.